Sargentini-jelentés: pontokba szedtük a nap legfontosabb momentumait

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. szept. 11., 07:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Csak a lényeg, tömören.

Ma vitázik és szerdán már szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről. Itt látható, hogy mik lesznek a mai nap fontos eseményei, és hozzá egy kis háttér:

– A kedden délután 3 órakor kezdődő strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, aki hét percet kapott a felszólalásra.

– A Sargentini-jelentés jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.

– A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség.

– A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.

– A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran „atomfegyverként” is emlegetett eljárás megindítását.

– A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

– Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

– A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat.

– Ehhez azonban az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, ez azonban Lengyelország miatt alig tűnik esélyesnek.

A bonyolultnak tűnő eljárásról az Európai Parlament készített egy grafikát, amely egyszerűen próbálja elmagyarázni, hogyan zajlik a folyamat:

false
szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. szept. 11., 07:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  naki
  2018. szeptember 11., kedd 09:29
  "A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének." A jelentés nagyot téved: nem a veszélye áll fenn, hanem de facto megszűnt a normális élethez való jog Magyarországon (kérdezd meg a munkanélkülieket, a magasan és az alacsonyan kvalifikált közmunkásokat, az otthontalanokat, a Magyarországról kivándoroltakat, meg a kórházi várólistákon várókat), ez ha uniós értéknek számít, ha nem. A Nemzetiszotyialista tolvajkúrmány nem körözött bűnözői és hímringyói? Velük mi legyen?
 2. 2
  rworse
  2018. szeptember 11., kedd 10:11
  " A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is."

  Az orbánymédiában pedig egész nap az megy, hogy a sorosbérenc sorostervista (Soros mellé felzárkózott Macron) bevándorláspártiak bevándorlóországgá akarják tenni Magyarországot. Mert meg akarják bosszulni, hogy Magyarország megvédte Európát.
 3. 3
  Cyrano
  2018. szeptember 11., kedd 13:01
  rworse: Menj be Orbán hivatalos face oldalára.
  A nép nem hülye.
  Legalábbis reményt adóan magas számban nem az.
  Igaz, erdélyi hívei mind ott tolongnak.:(
 4. 4
  rworse
  2018. szeptember 11., kedd 14:17
  "Menj be Orbán hivatalos face oldalára."

  Orbán (Havasi) lassan kénytelen lesz oda újabb moderátorokat oda felvenni, mert a meglévők már sokan vannak, de nem elegen.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...