Szeverodonyeckből lehet az új Mariupol – ide koncentrálódnak most az orosz erők

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Külpol

A kerületi kormányzó szerint az orosz erők azon dolgoznak, hogy eltöröljék Szeverodonyecket a föld színéről. 

A mintegy 100 ezer fős város, Szeverodonyeck lehet az orosz erők új célpontja Ukrajnában – írja a BBC ukrán jelentésekre hivatkozva. A város a luhanszki régióban található, a kerület nyugati határához közel, egyelőre még Kijev ellenőrzése alatt, de az orosz erők itt próbálják meg áttörni az ukrán vonalakat, hogy teljesen ellenőrzésük alá tudják vonni a teljes luhanszki régiót. 

Katonai elemzők szerint Szeverodonyeck Mariupolhoz hasonló stratégiai jelentőséggel bír az oroszok számára Luhanszk ellenőrzése szempontjából, ezért megpróbálják bekeríteni a várost. Szombaton leromboltak egy, a városba vezető hidat is, hogy csökkentsék a ki- és bejutási lehetőségeket.

A Washington Post beszámolója szerint a kerület kormányzója vasárnap úgy fogalmazott, hogy ha az oroszok még egy hidat lerombolnak, a város teljesen el lesz zárva mindentől.

A háború előtt 100 ezres lakosú városban mintegy 10 ezer ember maradt, akik szinte folyamatosan óvóhelyeken tartózkodnak, minthogy gyakorlatilag folyamatos a városban a bombázás. A kormányzó úgy fogalmazott, hogy az orosz erők azon dolgoznak, hogy eltöröljék Szeverodonyecket a föld színéről, szisztematikus lerombolják a várost. 

Szeverodonyeck eddig a luhanszki kormányzó szerint egyfajta előőrsként szolgált, feltartotta az orosz erőket, és időt nyert a hátországnak. Mariupol eleste után viszont az orosz erők most ide koncentrálódnak, az elmúlt napokban pedig erőteljesebbé is váltak itt a harcok. 

A brit védelmi minisztérium számításai szerint ugyanakkor Oroszország veszteségei a korábbi afganisztáni háborújához hasonlatosak. A közlés szerint a Donbasszban elszenvedett orosz veszteségek a rossz taktika, az alacsony légi támogatás, a rugalmasság hiánya és a rossz vezetői döntések miatt lehettek. A britek információi szerint az orosz közvélemény ráadásul igen érzékeny a veszteségekre, ezért nőhet az elégedetlenség. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy Ukrajna naponta 50-100 katonát veszít – ezzel utalva a keleti harcok súlyosságára. Ukrajnában emellett augusztus 23-ig meghosszabbították a hadiállapotot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.