Szijjártó Péter megvétózta az ukrán béketervet

  • narancs.hu
  • 2024. május 17.

Külpol

Békepárti, de nem úgy.

Nem szavazta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén Szijjártó Péter külügyminiszter, így a vétóval nem születhetett tanácsi határozat.

Az orosz Barátság-érdemrenddel kitüntetett magyar külügyminiszter így indokolta a lépést.

„Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett. Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül. A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat”  – közölte Szijjártó az ülésről.

Zelenszkij béketerve az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását tartalmazza. Az orosz vezetés erről persze hallani sem akar.

A külügyminiszternek nem emiatt főhet a feje, hanem azért, mert kiderült, tudtak a 2022-ben végrehajtott orosz kibertámadásokról, de azt inkább letagadták a nyilvánosság előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk