Szlovénia enyhít a korlátozásokon

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 10.

Külpol

Nyitnak a könyvtárak és a múzeumok is.

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is.

A ljubljanai kormány péntek este hozott döntése alapján ugyanakkor – néhány kivétellel – továbbra sem lehet egyik régióból a másikba utazni, ezt csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet megtenni, ami kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen.

Továbbra sem lehet összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterre csak egy résztvevő juthat.

Újdonság, hogy kinyitnak a könyvtárak, galériák, múzeumok. Tíz főig pedig - a megfelelő távolság betartása mellett - engedélyezik a közvetlen érintkezés nélküli sportokat is.

Szlovéniában a kormány április 11-ig - a húsvéti időszakra - teljes zárlatot rendelt el. Hétfőtől azonban az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.

Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma.

Szlovéniában szombatra 1250-nel több mint 225 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 12 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4112-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 141-en intenzív osztályon.

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.