Több mint 74 milliárd forintról mond le a kormány, mert nem kér a Norvég Alapból
luxembourg_2_top_story_lead.jpg

Több mint 74 milliárd forintról mond le a kormány, mert nem kér a Norvég Alapból

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 4.

Külpol

Mivel a pénz elosztásáról nem csak a kormány döntene, ezért inkább nem jöhet egy fillér támogatás sem. Elvesznek a Norvég- és az EGT Alap támogatásai.

A kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti időszakra az Európai Gazdasági Térség, de nem EU-tag három ország (Izland, Liechtenstein és Norvégia) kormányával az általuk finanszírozott projektek megvalósítására. Ez azt jelenti, hogy Magyarország mintegy 109 millió euró (37,5 milliárd forint) fejlesztési pénztől esett el Magyarország, írja a Népszava.

Ezen felül még érkezhetett volna pénz a Norvég Alapból is, de megállapodás nélkül nem kaptunk semennyit a hét évre szánt 105,7 millió ból sem (36,4 milliárd forint). Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány összesen mintegy 74 milliárd forint támogatásról mondott le.

Emlékezetes, a 2014-ben a magyar kormány beleszólást követelt abba, hogy miként osszák el nálunk Norvég Alap, illetve az EGT Alap a civil szervezeteket segítő forrásait. Ezeknél ugyanis az a gyakorlat, hogy a kormányoktól független szervezetek osztják szét a pénzeket. A támogatók azonban nem engedték, hogy a kormány döntsön, ezért azóta sem született megállapodás.

2009 és 2014 között 153 millió euró érkezett a két alapból Magyarországra.

Az érintett 15 ország közül egyébként Magyarország az egyetlen, amelyik nem kötött megállapodást, és így nem kapott támogatást 2014 óta.

Figyelmébe ajánljuk