Több mint 95 izraeli túsz családját értesítették, hogy hozzátartozójukat Gázába vitték

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 12.

Külpol

Az övezetben egyre kritikusabb a helyzet; lassan elfogy az üzemanyag, amivel a kórházak aggregátorait működtetik. 

Az izraeli védelmi erők közleménye szerint több mint 95 izraeli túsz családját értesítették, hogy hozzátartozójukat Gázába vitték – számolt be a BBC. A közlemény szerint több mint ötezer rakétát lőttek ki Gázából Izraelbe szombat óta, Izrael pedig több mint 2600 célpontot lőtt Gázában. 

Szintén BBC számolt be róla, hogy a palesztin egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 1354 ember halt meg Gázában, és 6049-en megsebesültek. Izraelben 1300 ember vesztette életét, vagyis mindkét oldalon már 2600 fölött jár a halottak száma.

A Gázai övezetben jelenleg még van üzemanyag, amellyel a többi között a kórházak aggregátorait is működtetik, de pár órán belül el fog fogyni – figyelmeztetett csütörtökön Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).  „Úgy tudjuk, egyelőre még van üzemanyag, hogy működjenek az áramtermelő berendezések, például a kórházakban, de valószínűleg már csak pár órára elegendő” – magyarázta Fabrizio Carboni, az ICRC közel-keleti területi igazgatója.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadás áldozatát gyászolják hozzátartozók a gázai as-Sifa kórházban
Fotó: MTI/EPA/HAITHAM IMAD

Carboni tudatta, hogy a jelenleg az övezetben lévő készleteik nem tartanak már ki sokáig, és ezért nagyon fontos volna, hogy további eszközöket tudjanak bejuttatni a Gázai övezetbe. „Vannak még készletek, üzemanyag, klór, egészségügyi eszközök, de az ott lévő készletekkel nem fogjuk tudni nagyon sokáig támogatni a lakosságot. Ezért kell, hogy további készleteket tudjunk bejuttatni” – fejtette ki az ICRC regionális vezetője.

(Címlapképünk illusztráció: Résztvevő az Izraelért tartott szolidaritási istentiszteleten a Dohány utcai zsinagógában 2023. október 11-én. A megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség szervezte.Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk