Több rakétatámadás is érte Kijev környékét

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

Az ukrán fővárosban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be.

Több mint 80 csapást mértek az oroszok Ukrajnára a brit védelmi minisztérium szerint. A rakéta-, illetve nagy hatótávolságú tüzérségi támadások számos Kijev környéki helyszínt is érintettek.

"Több mint 80 csapást mértek ukrán célpontokra az oroszok", mondta a védelmi miniszter. "Szárazföldi erők nyomulnak előre a határon, legalább három tengelyen: északról és északkeletről, keletről és délről, a Krím-félsziget felől" - közölte a CNN a brit védelmi tárcára hivatkozva. Az amerikai hírtelevízió portálja az ukrán hatóságok közlése alapján arról is ír, hogy

egy az ukrán fővárostól északkeletre fekvő katonai terület elleni rakétatámadásban 7-en haltak meg és 17-en megsebesültek.

A Kijev közvetlen szomszédságában lévő Brovaryt ért támadás egyike volt az ukrán főváros közeli légicsapásoknak. A településen van az Ukrán Fegyveres Erők egyik bázisa.

BBC kijevi tudósítói arról számoltak be, hogy a főváros központjában folyamatosan hallani a légvédelmi szirénákat, illetve egyre nő az esetleges orosz csapástól való félelem Az embereknek azt tanácsolták, hogy keressenek menedéket, sokan vannak a metróállomásokon is. "A bombázás hangjára ébredtem fel, bepakoltam egy táskába, és megpróbáltam elmenekülni innen" - mondta egy nő az AFP hírügynökségnek. 

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közben kijárási tilalmat rendelt el, ami este 10 és reggel 7 között lesz érvényben. Habár a tömegközlekedés leáll a kijárási tilalom alatt, a metróállomások továbbra is védelmet nyújtanak az oda menekülőknek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!