Amerika kezd besokallni Észak-Koreától

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. augusztus 29.

Külpol

Az újabb rakétakísérlet után az amerikai elnök szerint minden megoldás szóba jöhet.

"Minden megoldás szóba jöhet" – mondta Donald Trump az újabb észak-koreai rakétakísérletre reagálva. Az amerikai elnök leszögezte: a világ "hangos és egyértelmű üzenetet" kapott Észak-Koreától. "A fenyegető és destabilizáló cselekedetek csak tovább növelik az észak-koreai rezsim elszigeteltségét a térségben és a nemzetközi közösségben egyaránt" – áll az MTI tudósításában.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump és Abe Sindzo japán kormányfő keddre virradóra telefonon egyeztetett egymással, és a két politikus egyetértett abban hogy

Észak-Korea "súlyos és növekvő közvetlen fenyegetést jelent" az Egyesült Államokra, Japánra és Dél-Koreára, de a világ valamennyi országára is.

A közlemény szerint az amerikai elnök és a japán kormányfő elkötelezett az Észak-Koreára gyakorolt nyomás erősítésében, és ugyanerre számít a nemzetközi közösség részéről is.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley szerint az újabb észak-koreai rakétakísérlet "teljeséggel elfogadhatatlan és felelőtlen", és az ENSZ Biztonsági Tanácsának immár komoly intézkedéseket kell hoznia. Haley kifejtette:

"Egyetlen ország fölött sem szabad rakétáknak repkedniük",

ahogyan ez történt most a 130 millió lelket számláló Japán fölött. A nagykövet hangsúlyozta, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden egyes határozatát. "Ami sok, az sok" – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk