Zelenszkij: Ukrajna ki akarja űzni az orosz csapatokat

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 25.

Külpol

Az ukrán elnök szerint a tárgyalások folytatásának az lenne a feltétele, hogy az oroszok visszavonják a csapataikat oda, ahol február 24. előtt voltak. 

Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a béketárgyalások ismételt megkezdéséhez - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.

Ebbe a feltételbe Moszkva aligha fog belemenni a közeljövőben, tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna keleti régióira összpontosítja erőit.

Mindazonáltal Zelenszkij ismételten készségét fejezte ki a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Egyben hangsúlyozta: Oroszországnak is egyértelművé kell tennie, hogy kész "a véres háborútól elmozdulni a diplomácia felé".

"Ez lehetséges, ha Oroszország legalább valamit felmutat. Ez alatt azt értem, hogy visszavonja csapatait oda, ahol február 24. előtt voltak", amikor az Ukrajna elleni invázió elkezdődött - mondta.

Zelenszkij mindemellett világossá tette, hogy Ukrajna ki akarja űzni az orosz csapatokat az elfoglalt területekről.

A davosi fórumon személyesen jelen lévő Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter rendkívül rossznak nevezte a Donbaszban uralkodó állapotokat. Újfent felszólította nyugati országokat, különösen az Egyesült Államokat, hogy szállítsanak rakétasorozatvetőket az ukrán hadseregnek.

Kuleba arról is beszélt, hogy Oroszország zsarolni próbálja a nemzetközi közösséget azon ajánlatával, hogy szankciók enyhítése fejében kész feloldani a fekete-tengeri kikötők zárlatát.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes a nap folyamán bejelentette, hogy az élelmiszerválság megoldása érdekében Oroszország kész humanitárius folyosókat nyitni az ukrán kikötőkből, hogy Kijev tengeri úton exportálhasson gabonát.  A diplomata szerint a probléma átfogó megközelítést igényel, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását is.

Ukrajna fekete-tengeri kikötői február 24. óta blokád alatt állnak, így több mint húszmillió tonna, exportra szánt gabona rekedt az ország magtáraiban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.