A szakmában alig ismert kurultájos kerül a Természettudományi Múzeum élére

  • narancs.hu
  • 2019. június 21.

Kultúra

Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt. De azt egyelőre nem tudni, költözik-e, vagy sem az intézmény.

Az intézmény főigazgatói pályázatára két érvényes pályamunka érkezett: az eddigi igazgatóé, Korsós Zoltán címzetes egyetemi docensé és Bernert Zsolt antropológusé – írja a hvg.hu.

A lap értesülése szerint a költözés előtt új igazgatót kap a Természettudományi Múzeum: Kásler Miklós emberierőforrás miniszter Bernert Zsoltot választotta.

Hónapok óta kész tény, hogy a múzeumnak Debrecenbe kell költöznie, ami ellen lényegében az egész intézmény, és a hazai természettudományos kutatói szcéna is tiltakozik.

Palkovics ebben sem tétlen: miért szorítják ki Budapestről az egyik legnevesebb múzeumot?

Megint a tudomány jár pórul: a kormány egyoldalúan megkezdte a Magyar Természettudományi Múzeum vidékre költöztetésének előkészítését.

A hvg.hu információi szerint Bernert Zsolt jelentős politikai támogatottsággal bír. Többször részt vett kiállításokkal és előadásokkal a Kurultájon, a Magyar Törzsi Gyűlésen. De szerepel a kormány által létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is.

Bernert, aki február óta vezeti az embertani tárat kevesen ismerik a hazai szakmában, még a múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett.

Az egyelőre nem világos, hogy Bernert a költözés engedelmes végrehajtója lesz, vagy politikai támogatottságával segíti a múzeum Budapesten maradásában.

Figyelmébe ajánljuk