Balog Zoltán a nyugdíjas művészeknek osztana pénzt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jelenkezés az MMA titkárságán.

Törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, mely szerint művészjáradékot utalnának a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára. A Blikk információi szerint a művészjáradékkal a mindenkori minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapnák meg az érintettek, de az nem járna automatikusan, a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán kellene igényelni.

false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

„A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat minden sztár. Így hiába áll több évtizedes pályafutás a népszerű táncdalénekes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, olyan kitüntetése pont nincs, ami művészjáradékra jogosítaná” – írja a lap, hozzátéve, hogy arról nincsenek adatok, mennyibe kerülne mindez az államnak, a minisztérium ugyanis konkrétumokról csak a parlamenti döntést követően ad tájékoztatást.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 11:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  tiszapolgári
  2017. november 11., szombat 12:36
  jav.: de minimálbéren voltak bejelentve
 2. 8
  tiszapolgári
  2017. november 11., szombat 12:34
  Több olyan szakma is van, amelyek semmiképpen nem számítanak művészeteknek, de amelyek nélkül a művésztársadalom nemigen tudna kibontakozni. Ilyenek a színpadmesterek, a hangmérnökök, a kiadói lektorok, a kurátorok, a fotólaboránsok stb. Ismerek olyanokat, akik a filmgyárban élték le az életüket, benne voltak az összes nagyszerű filmben, de mivel minimálbéren voltak bejelentve (túlóra- vagy éjszakai műszak-pótlékkal és vidéki kiszállási pénzekkel kompenzálták őket), és soha, még esélyük sem volt arra, hogy bármilyen díjat kapjanak. A nem művészeti területeken dolgozók tömegeiről nem is beszélve, de ez már másik téma lenne.
  A minisztérium tervét még akkor is igazságtalannak tartom, ha maguktól a művészektől elvileg nem sajnálom a pénzt. Furcsa, hogy olyanok is megkaphatják a művészjáradékot, akik nem szorulnak rá, akiket aktív korukban is bőkezűen megjutalmazott a hálás nem művész társadalom.
 3. 7
  zabrazabra
  2017. november 11., szombat 12:09
  A Nemzet Művésze életjáradékként kapja a minimál nyugdíj 23-szorosát (650 e Ft). A Digitális Irodalmi Akadémia tagja kapja a minibálbér 4-szeresét. (kb. 360 e). Az MMA tagja kap 320, illetve 250 ezer életjáradékot (rendes vagy levelező tag). Vannak, akik több kategóriába is beletartoznak.
 4. 6
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 08:54
  Én mindig klassz vagyok!

  grrr néni
 5. 5
  rworse
  2017. november 11., szombat 08:34
  Megint megjegyzem, ha nem a vesszőparipái egyikéről van szó, vagy ha nem keveri bele vesszőparipái egyikét az egyébként indifferens témába, tud a grrreselyű értelmesen is beszélni - itt is egy példa. Kár, hogy az értelmi és erkölcsi érzékét egyaránt elhomályosító vesszőparipáit szinte mindenüvé odakeveri.
 6. 4
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 07:13
  Miután a nyugdíjbiztosítót a nemes művészek nem kényeztették el anyagilag és a nyugdíj kevés, ezért aztán fellépéseket vállalnak. Van abban valami sajátos amikor a rocksztárt, ifjúságunk bálványát betolják a színpadra az elfekvőből.
 7. 3
  galambocskám
  2017. november 11., szombat 07:08
  Tudtommal arról van szó hogy az ORI befizette a fellépti díjak után a TB-ét, de nem fizették be a nyugdíjjárulékot. Azt magának az alanynak kellett volna befizetnie. Kóbor János is panaszkodott hogy kevés a nyugdíja.
  Az ő nyugdíja is ezért kevés. Lehet azt mondani hogy milyen csúnya az ORI-tól hogy nem figyelmeztette őket, miszerint a levonás csak a TB és nem a nyugdíj, de az ember arra gyanakszik hogy akár szóltak akár nem szóltak, idővel fel kellett volna tűnnie a művésztársadalomnak hogy a civilek béréből kétféle levonás van.

  Ez évtizedekig nem tűnt fel nekik. Illetve: hol feltűnt, hol nem tűnt fel. Mert valamennyit azért csak-csak be-befizetgettek hiszen egyáltalán: van nyugdíjuk. Ha a nem tudás birtokában egy huncut garasra sem méltatták volna a nyugdíjbiztosítót akkor lenne?

 8. 2
  rworse
  2017. november 10., péntek 19:54
  Kérvényezés nélkül is mindenképpen javaslom Habonyt valóságos és meghatalmazott, valamint Finkelsteint tiszteletbeli és honosított művészjáradékkal illetni - Finkelsteint csak jelképesen, mivel már nincs módja felvenni a pénzt.
 9. 1
  szegedi789
  2017. november 10., péntek 13:29
  Nem akarok szemét lenni , de Koós J. gyakorlatilag hosszú évek óta végigturnézza pár énekestársával a bulvárt, miszerint ennyi meg ennyi a nyugdíja. De könyörgöm, balatoni vitorlás, meg ilyen olyan nyaraló stb. azért nem csak szimpla jogi hézagot mutatja.......

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...