Díjazták a Narancs szerzőjét

  • narancs.hu
  • 2017. november 22.

Kultúra

Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra is a díjazottak között.

Oravecz Lizanka és Orosz Ildikó Lizanka (Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé) című könyvükért (HVG Kiadó, 2017) kapták meg az elismerést a közösségi pszichiátria legfontosabb hazai műhelyétől, az Ébredések Alapítványtól.

Orosz Ildikó, a Narancs külső munkatársa már második alkalommal kapja meg a díjat. 2015-ben két újságcikkét ismerte el az alapítvány Antistigma-díjjal. Pléh Csaba pszichológus, nyelvésszel készített interjút a hisztériáról Leképezi az elnyomást címmel és dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel a kamaszkori öngyilkosság megelőzésről Jobb egy dühös barát, mint egy halott címmel.

Az Antistigma-díjat olyan médiamunkások, alkotók, szakemberek, közéleti szereplők és érintettek nyerhetik el, akik korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

Az idei díjazottak továbbá: Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmért, amelynek főhőse egy (kimondatlanul) autisztikus vonásokkal rendelkező fiatal nő; valamint Marjai Kamilla és dr. Nagy István Miklós a Drogosokat gyógyít a science fiction című cikkért (kulturpart.hu), melyben Marjai Kamilla a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályán dolgozó Nagy doktor biblioterápiás (könyvterápiás) munkáját mutatja be szerhasználók körében.

A díjat a XX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálihigiénés Konferencián adták át 2017. november 21-én. A díjazottak hagyományosan egy műalkotást kapnak ajándékba, ezúttal Csáki Timi autizmussal élő fiatal lány egy-egy festményét, melyeket az Ébredések Alapítvány művészetterápiás körében készített.

Az Antistigma-díjat a Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló tagjainak javaslatai alapján az Ébredések Alapítvány kuratóriuma ítéli oda, 2012 óta évente egyszer, az idei évtől – a jó gyakorlatok szélesebb elterjedése miatt – évente kétszer.

Figyelmébe ajánljuk