Elhunyt Nepp József

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 09., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A legismertebb magyar rajzfilmek fűződnek a nevéhez.

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művész rendezte sok más mellett a Gusztáv számos epizódját, a Mézga család és a Kérem a következőt! (Dr. Bubó) című sorozatot, illetve az egész estés Hófehér című filmet. Nepp írta a forgatókönyvét Ternovszky Béla Macskafogójának és Dargay Attila Szaffijának is.

false

 

Fotó: MTI

Nepp József 84 éves volt.

Hófehér 1984 (Teljes film)

színes, magyar rajzfilm, 90 perc, 1983. A Macskafogó mellett a magyar rajzfilmtörténet egyik legnagyobb legendája a bemutatásakor nemzetközi sikert aratott Hófehér. A klasszikus Hófehérke alaptörténetének meglehetősen szabad(os) átdolgozása nem kifejezetten gyermekrajzfilm, bár nagyobb gyermekek számára is élvezhető. Igazi erénye azonban azokban a leheletfinom utalásokban van, amelyekkel a nyolcvanas évek „magyar valóságára” rezonált.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 09., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2017. október 10., kedd 06:46
  Érdekes, hogy noha rengeteg filmötlete volt, és sok filmnek volt a társszerzője, ő maga csak két nagyfilmet rendezett, a Hófehért és a német juhászkutyás Grétit. Kedveltem a fekete humorát, ami már a korai kisfilmjeit, a Szenvedélyt (a cigarettáról való leszokás nehézségei) vagy az Öt perc gyilkosságot (mindenkit megölnek) is jellemezte. Emellett csodás háttereket festett Dargay Attila filmjeihez, már az Iparművészeti Főiskolán is egy középkori városka főterének a megtervezése volt a diplomamunkája.
  Van egy eredeti Nepp-rajzom, a Mézga Aladár őskorszaki kalandjához készült ősemberes-mamutos vázlat. Egyébként könyveket is illusztrált, ahogyan a Gusztáv társrendezői, Jankovics Marcell és Dargay Attila képregényeket rajzolt.
 2. 1
  rworse
  2017. október 09., hétfő 22:37
  Éppen pénteken szereztem be a Hófehért.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...