Idén a Dohány utcai zsinagógát is jelölték az Európai Örökség címre

  • narancs.hu
  • 2017. december 5.

Kultúra

A cím elnyerésével ez lenne a harmadik magyar helyszín a nemzetközi listán.

A címre a Dohány utcai zsinagógát együtt jelölték a hozzá tartozó múzeummal, levéltárral, az I. világháborúban elesett magyar zsidó katonák tiszteletére elhelyezett emlékművel, a holokauszt áldozatainak földi maradványait őrző kerttel, valamint a Raoul Wallenberg-emlékparkkal. Korábban ebben az elismerésben részesült a Zeneakadémia és a Páneurópai Piknik emlékpark is.

A budapesti zsinagóga mellett a jelöltek közé kerültek Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a cadinei erőd (Olaszország), a Zatolmin település közeli javorcai kápolna (Szlovénia), a natzweiler-struthofi koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a kommunizmus áldozatainak máramarosszigeti emlékműve (Románia), a Bois du Cazier egykori szénbánya (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a díj várományosa az Európai Uniót a hollandiai Maastrichtban létrehozó maastrichti szerződés is – írja az MTI.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a Dohány utcai zsinagóga a magyarországi zsidóság magyarrá válásának legfontosabb, legnagyobb szabású emlékműve, „egyszerre ihleti a zsidó hagyomány, a magyar nemzeti ébredés és az európai felvilágosodás öröksége” – írják közleményükben.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.