Ma egész nap nagyon híres emberek szavalnak Tóth Krisztinától verseket, tartson velük!

  • narancs.hu
  • 2017. december 5.

Kultúra

A költő ma ünnepli ötvenedik születésnapját.

Tóth Krisztina 1967-ben született, eddig tíz verseskötete és hat prózakötete jelent meg. Műveit számos nyelvre lefordították. Szépírói és műfordítói munkáját 1990 óta rendszeresen elismerik különböző szakmai díjakkal. A felnőtteknek szóló versei és novellái mellett a gyerekirodalomban is jelentős szerepet tölt be, az Anyát megoperálták, vagy A lány, aki nem beszélt című történeteiben sajátos humorral mesél gyerekeknek tabutémákról.

A költő ötvenedik születésnapja alkalmából a Kreatív Lázadók nevű Facebook-oldalon ma reggeltől egészen este kilencig csak Tóth Krisztina-verseket posztolnak, amelyeket a költő barátai, ismerősei, híres pályatársai és ismert emberek olvasnak fel, olyanok is, akik egyébként nem foglalkoznak költészettel. „Több mint 40 felvételt osztunk meg veled. Sok szép és különleges élményben lehet részed, ha velünk tartasz. Neves művészek, pályatársak, fiatal tehetségek mellett olyanokkal is találkozhatsz, akiket aligha hallottál még verset mondani, mint például Gundel Takács Gábor vagy Segal Viktor. Ma este a teljes névsort megosztom veled” – írják a szervezők.

Mi egy korábbi, Tóth Krisztinával készült interjúnkat ajánljuk ezen a napon.

 

Be kell rendezkedni valahogy - Tóth Krisztina író

Rendhagyó gyerekkönyve megjelenése után beszélgettünk kiheverhetetlen gyerekkorról, genetikáról és szabadságról, iróniáról és képviseleti költészetről, és hogy miért lenne elszomorító, ha újra fontosak lennének az írók. Magyar Narancs: Most megjelent, Anyát megoperálták című könyvében egy kislány mesél édesanyja mellrákjának történetéről. Már kisgyerekkorban szembesülni kell a traumákkal? Tóth Krisztina: Elsősorban nem terápiás könyvet akartam írni, hanem mesekönyvet.

 

 

Figyelmébe ajánljuk