Máté Gábor nem akar részt venni Eszenyi meglincselésében
mateg_top_story_lead.jpg

Máté Gábor nem akar részt venni Eszenyi meglincselésében

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Kultúra

A Vígszínház több egykori tagja is verbális erőszakkal vádolta az igazgatót, de támogatói kitartanak mellette.

Eszenyi Enikő több mint 250 oldalas igazgatói pályázatában számos színházi vezető is támogatásáról biztosítja a Vígszínház jelenlegi vezérét. Miután a Vígszínház egykori és jelenlegi tagja is nyilvánosan beszéltek arról, hogy az igazgató állítólag verbális erőszakot alkalmaz és agresszíven irányítja az intézményt, az ATV megkérdezte a korábban Eszenyit támogató színházi vezetőket, hogy ezután is elfogadhatónak tartják-e, hogy a jövőben is ő vigye az intézményt.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója nem minősít:

„Nem kívánok részt venni ebben a lincselésben. A színházigazgatók hagyományozottan nem minősítik egymás munkáját” írta. A botrányt a színház belső ügyének nevezte, majd közel 40 éves barátságukra hivatkozva megdicsérte Eszenyi igazgatóként végzett munkáját: „Az elmúlt 10 évben arculatában sikeresen megújította színházát, korszerű ‘portékát’ kínálva nézőinek.”

Upor László, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese is visszafogott volt:

„Minden színház, ahol színész- és rendezőhallgatóink kipróbálhatják magukat, nagyon fontos partnerünk – enélkül a képzés nem lehet teljes” – mondta, kiemelve, hogy a Vígszínház régóta kiemelten fontos. Majd hozzátette azt is: „A Vígszínház belső működéséről keveset tudok, a színházi gyakorlatokról eddig negatív visszajelzést nem kaptunk. Ha a mostani vádak igaznak bizonyulnának, természetesen el kellene gondolkodnunk azon, hogy a hallgatóknak megfelelő-e a vígszínházi légkör.”

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója bizalmatlan

Ő már korábban válaszolt a lapnak. Bár nem akarta kimondani, hogy a megszólalók nem szavahihetők, megjegyezte: „egy sereg megválaszolatlan kérdés született meg” benne a botrány időzítése és lezajlása kapcsán.

Figyelmébe ajánljuk