Tombol az euroszkepticizmus, de azért szólunk: ma van az Európa-nap

  • narancs.hu
  • 2018. május 9.

Kultúra

"Az európai béke és egység ünnepe."

Bár nem ez a valaha látott legközismertebb ünnep, de az Európa-napot minden május 9-én megrendezik, méghozzá a Schuman-nyilatkozat évfordulójaként. A megemlékezésben az uniós küldöttségek világszerte részt vesznek, az uniós államokban pedig különféle programokkal várják az érdeklődőket egész májusban. Az idei év témája a kulturális örökség európai éve.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-es nyilatkozata már csak azért is történelmi jelentőségű, mert ezzel az irattal kezdődött az az integrációs folyamat, amelynek során végül létrejött ez EU. Ez az 1950. május 9-én Párizsban írt dokumentum olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely megakadályozhatja az újabb háborút a kontinens országai között.

Schuman javaslatára a későbbi alapító tagállamok (Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg) a szén- és acéltermelésüket egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá rendelték: ezzel ez ESZAK volt az első "Európai Unió" néven ismert, nemzetek feletti európai intézmény.

Ma Egerben, Kecskeméten és Kaposváron tartják a különböző emléknaphoz kötődő programokat, Budapesten pedig majd 13-án.

Európa-napi események az ország 18 városában - Magyarország - European Commission

Európa-napi események az ország 18 városában

Figyelmébe ajánljuk