Vekerdy Tamás keményen nekimegy a kormány iskolai terrorveszélyről szóló tervének: Marhaság, ostoba propagandafogás

  • narancs.hu
  • 2018. január 8.

Lélek

A pszichológus szerint egy országot felzaklat a kormány.

A múlt héten bejárta a teljes magyar sajtót, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fél évet adott az iskoláknak és az óvodáknak, hogy készítsenek ún. HIT-et, azaz Honvédelmi Intézkedési Tervet. Ebben azt kell leírniuk az intézményeknek, hogy hogyan cselekednének egy váratlan helyzet, például egy terrortámadás vagy különleges jogrend esetén.

Ennek kapcsán kérdezte a Lánchíd Rádió Vekerdy Tamás gyerekpszichológust, mi pedig a beszélgetés legizgalmasabb részeiből idézünk:

  • Vekerdy szerint a dolog úgy marhaság, ahogy van, semmilyen formában nem igaz, amiről a kormány beszél. „Nem, a NATO nem kötelez erre senkit” – mondta, arra utalva, hogy a kormány először a NATO-ra hivatkozott, amikor arról kérdezték, miért van szükség egy ilyen tervre. Majd nem sokkal később az Észak-atlanti Szerződés Szervezete cáfolta a kormány kijelentését.
  • „Ez egyike a sok ostoba propagandafogásnak, amelyek egyrészt teljes hülyeségek, másrészt remekül működnek. Egy országot felzaklatnak azzal, hogy óvodásaink, iskolásaink élete veszélyben” – mondta Vekerdy.
  • Vekerdy úgy véli, a terv nem azt a célt szolgálja, hogy a gyerekeinket védenénk valamitől, hanem „valószínűleg a választási kampány egyik fogásáról van szó”.
  • A pszichológus bízik „az emberi rugalmasságban és slendriánságban”, és abban, hogy hamar kilábalunk ebből az állapotból.

Júniusban címlapos interjút készítettünk Vekerdy Tamással, a sok fontos megállapítást tartalmazó beszélgetés itt olvasható:

„A legfelső hadúr parancsára”

Évtizedek óta kritizálja a magyar oktatáspolitikát, de most úgy látja, minden eddiginél rosszabb irányba megyünk. Szerinte a Rákosi-rendszer mintájára alakították át az oktatást, az iskola pedig egyenesen megbetegíti a diákokat. A szülőknek azt tanácsolja: legyenek cinkosai a gyereküknek. Magyar Narancs: Meglepik még a kormány újabb és újabb oktatáspolitikai intézkedései?

(via mno.hu)

Figyelmébe ajánljuk