Aláírták a szerződésmódosítást a 3-as metró felújításáról

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 1.

Lokál

A szerződéskötés másfél éve tartó egyeztetéssorozat, hatósági vizsgálatok és jóváhagyások folyamatára tett pontot. 

Aláírta a 3-as metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosítást a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. A BKV Zrt. az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében tudatta, a dokumentum pénteki aláírásával elhárult a jogi akadálya a metrófelújítás tervek szerinti befejezésének.

A szerződéskötés csaknem másfél éve tartó egyeztetéssorozat, valamint hatósági vizsgálatok és jóváhagyások folyamatára tett pontot. A BKV Zrt. az M3 metróvonal alagútrekonstrukciójára mintegy 48 milliárd forint értékben kötött szerződést 2017. szeptember 4-én a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. A középső vonalszakasz állomásainak elhúzódó felújítása miatt szükségessé vált az építési munkákra vonatkozó harmonizált ütemterv kialakítása, ezzel összefüggésben az alagútfelújításra szóló szerződés díjának és határidejének módosítása.

Hónapokig tartó egyeztetések után 2020. december 21-én létrejött a szándéknyilatkozat a szerződésmódosításra, amelyben – a kivitelező által eredetileg megállapított 18 milliárd forint helyett – legfeljebb 9,1 milliárd forint többletköltség és 5 százalék tartalékkeret elszámolásában állapodtak meg a szerződő felek. A megállapodás alapján az alagút teljes korszerűsítése 2021. január 11-én a középső szakaszon is elkezdődött. 

A szerződésmódosításhoz irányító hatóságként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkársága felügyeleti főosztályának jóváhagyására volt szükség. Az ITM megállapította, hogy támogathatósági, elszámolhatósági, valamint műszaki szempontból a dokumentumok tartalma összhangban áll a felhívásban foglaltakkal és a támogatási szerződéssel meghatározott projektcéllal.

A miniszterelnökségi felügyeleti főosztály a szerződésmódosítást jogszerűnek minősítette, azonban a hatóságok a szerződéses ár megemelését – az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program hazai társfinanszírozásának terhére – 6,2 milliárd forinttal fogadták el. A BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a hatóságok által rögzített feltételek betartásával a szerződésmódosítást aláírták, azzal, hogy a szerződésmódosítás a vállalkozó részéről „nem jelent egyéb igénye vonatkozásában joglemondást” – olvasható a közleményben.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk