Fejlemény az elbontott Örs vezér téri kebabos ügyében: a rendőröket is vizsgálják

Lokál

Kényszerítés miatt is elrendeltek büntetőeljárást, de gyanúsítotti kihallgatásra eddig nem került sor. 

Vizsgálja a X. kerületi rendőrkapitány a novemberben elbontott Örs vezér téri kebabosnál megvalósult rendőri intézkedést – értesült a Narancs.hu. 

Az esetről még november végén számoltunk be: Melhem Saad, a fővárosi gyorsétterem lánc, a Pizza King alapítója a Facebookon arról posztolt, hogy a Döner Kebab Expressnél 30-40 „kigyúrt ijesztő alak” jelent meg hajnali négykor, és „az üzletben lévő két alkalmazottat életveszélyesen megfenyegette”, majd kidobták őket, a kebabos standot pedig elbontották. 

Az eset mögött egy zűrös jogvita bontakozik ki, aminek egyik érintettje egy orosz hátterű társaság, a Central European Construction (CEC) Kft. – a kebabos elbontása hozzájuk fűződik. A cég megkeresésünkre azt írta, a tulajdonában álló „ingó dolog” (a bódé) magánterületről történt elszállításakor a „személy és vagyonbiztonság megóvásához szükséges humán erőforrás került bevonásra”, viszont a 30-40 bevont fő nem felel meg a valóságnak. „November 10-én helyszíni intézkedésre került sor, melynek során a hatóság nem tárt fel tényállásszerű jogsértést” – tájékoztatott előző cikkünk megjelenésekor a CEC Kft. 

A Narancs.hu úgy értesült, hogy feljelentés született az eset miatt, valamint a kebabos elbontásának idején, a helyszínre kiérkező rendőrök intézkedésével szemben is panasszal éltek. 

Birtokunkba jutott egy ezzel kapcsolatos, Budapest rendőrfőkapitánya által kiadott hatósági végzés. Ebben azt írják, hogy a panasz a X. kerületi rendőrkapitányság, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályának beosztottjainak intézkedése ellen érkezett. 

„Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítást nyert, miszerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe tartozó Főosztály beosztottai a hivatkozott helyszínen érdemi intézkedést nem hajtottak végre, a sérelmezett intézkedést a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság beosztottai foganatosították, és a jogi képviselő által előterjesztett beadványban sem került megnevezésre olyan jogsérelem, mely a Főosztály beosztottainak intézkedésére vonatkozott volna és ezáltal a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint elsőfokú közigazgatási hatóság illetékességét megalapozták volna” – olvasható a végzés indoklásában, amiben a rendőrfőkapitány arról döntött, hogy a közigazgatási eljárást átteszi a X. kerületi rendőrkapitányságra. 

Magyarán a továbbiakban a kerületi rendőrkapitányság vezetője folytatja le a közigazgatási hatósági eljárást a panaszos ügyben, ő vizsgálja, hogy mennyire szakszerűen intézkedtek a helyszínre kiérkező hatóságiak a kebabos elbontásának idején. 

A rendőrség kényszerítés bűntettének gyanúja miatt is elrendelt bűntetőeljárást; megkerestük a BRFK-t, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a nyomozás folyamatban van, viszont gyanúsítotti kihallgatás nem történt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk