Indul az Ocean Cleanup: eltakarítják a nagy csendes-óceáni szemétszigetet

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 19:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Boyan Slat ötletével a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől lehet megtisztítani a vizeket.

Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt, a San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből indul útjára egy hajó az első nagy műanyagszedővel, hogy felszámolja a csendes-óceáni nagy szemétsziget (Great Pacific Garbage Patch) jó részét – írja az MTI.

A rendszer ötletgazdája, a 24 éves Boyan Slat  azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat. Az elmúlt években 70 fős csapatot gyűjtött maga köré, amely célja, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől.

false

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső, ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Működési elve szerint az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amit aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre, majd újrahasznosítják.

Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

Szakértők becslései szerint csak ezen a területen 1,8 billió műanyagdarab úszik a vízben.

A System 001 elnevezésű tisztítórendszer főpróbájára, a Csendes-óceán északi részén, Kalifornia és Hawaii között kerül sor, e ponton ugyanis a Föld egyik legnagyobb áramlata miatt hatalmas mennyiségű műanyag halmozódik fel.
A jövőben Boyan Slat és csapata 60 ilyen berendezéssel akarja megtisztítani a vizeket a felszínen és közvetlenül a felszín alatt úszó műanyagszeméttől.

Gerhard Herndl, a Bécsi Egyetem tengerbiológusa hangsúlyozta, biztos, hogy a Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés.

Kritikusok azonban azt sérelmezik, hogy a projekt csak azokat a szemétdarabokat távolítja el, amelyek többé-kevésbé a felszínen lebegnek. Attól tartanak, hogy ennek következtében kevesebb figyelmet szentelnek a mélyebb tengeri rétegekben úszó nagyobb műanyagoknak vagy a mikroműanyagoknak.

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 08., 19:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. szeptember 10., hétfő 06:56
  Fontos, jó, hogy csinálják. Egyúttal halottnak a csók.
 2. 1
  Truemen
  2018. szeptember 09., 07:45
  A 70-es évek végén a BVK (ma Borsod Chem) volt az első munkahelyem. PVC por- és granulátum gyártó és feldolgozó gépsorokat javítottam.
  Redőny,harmonikaajtó,cső,síklap,élelmiszeripari és melegházi fólia etc. 20 évesen kérdeztem technológusoktól : mi lesz ha mindez hulladékká válik? Örökké tart - mondák viccesen.
  Igazuk lett...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...