Egy zöldebb és igazságosabb társadalomért – Nem csak írnak róla, tesznek is érte

  • narancs.hu
  • 2017. június 3.

Lokál

Magyar kutatók „jógyakorlat-gyűjteménye”.

A Kisközösségi Program tagjainak célja, hogy minél több „ökologikus helyi kisközösség” jöjjön létre, lehetőleg mindenféle méretű településen; ennek érdekében járták az országot és feltérképezték, illetve segítették a helyieket abban, hogy ez megvalósulhasson. Tapasztalataikat és eredményeiket Építőkockák egy új világhoz című könyvükben összegezték.

„A főként saját terepkutatások alapján készült könyv példái bizonyítják, hogy Magyarországon is léteznek már egy zöldebb és igazságosabb társadalom csírái. A kötetben élelmünk megtermelésétől a részvételi demokráciáig tizenkét témában ismerkedhetünk meg olyan helyi ökologikus kezdeményezésekkel, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak mindannyiunknak. A kiadvány elsősorban azoknak szól, akik hisznek abban, hogy az ökológiai válság megoldásában sokat segíthetnek az összefogásra építő, alulról jövő kezdeményezések” – írják a program tagjai.

A Kisközösségi Program ötletgazdája és szakmai vezetője Takács-Sánta András ökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mesterszakának igazgatója. A kezdetektől 15–30, szinte kizárólag önkéntes munkatárs dolgozik a programon, akik különböző tudományterületekről érkeztek. Fő tevékenységük a terepmunka, könyvírás, gyerek- és felnőtt-táborok szervezése, humánökológia tanfolyam.

Az Andron Könyv és a Kisközösségi Program közös kiadásában megjelenő kötethez 2Marabu készített szórakoztató illusztrációkat.

A kötet bemutatója 2017. június hatodikán, 18 órakor lesz a Humusz Házban (Budapest XI., Saru utca 11.).

Figyelmébe ajánljuk