Szlávik: Azok töltsék együtt a karácsonyt, akik együtt élnek

  • narancs.hu
  • 2020. december 14.

Lokál

Idén el kell engedni a vidéki rokonság látogatását.

A járvány jelenlegi állásához kell tartanunk magunkat, azaz „lehetőleg a legkisebb társaságban karácsonyozzunk, ez pedig a családunk.” – idézi a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosának nyilatkozatát a 24.hu. A szakember szerint felesleges létszámkeretekről beszélni,

azok töltsék együtt az ünnepet, akik együtt élnek, idén el kell engedni a vidéki rokonság látogatását.

Nagyon nagy veszélyt jelenthet akár a gyermekünk, aki tünetmentesen vészeli át a betegséget, akár magunk, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a betegség 80 százalékban tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár – fogalmazott Szlávik János, aki kérdésre kiemelte: minél kevesebben ünneplünk együtt, annál jobb. A kisgyerekekkel pedig nagyon kell vigyázni.

Szlávik János a karácsonyi előtti tesztelésről azt mondta, hogy ezzel csökkenthető a veszély, de az nem szüntethető meg teljesen. „Nem mondhatom azt, hogy nem csökkenti a veszélyt, hiszen csökkenti. Ezek a tesztek, a gyorstesztek öt-hat-hét napig pozitívak.” Ezt az ablakot ki tudom emelni a fertőzésveszélyből, és marad nekem egy-két nap. Az az egy-két nap, amíg a teszt előtt vagyok és mondjuk holnapra leszek pozitív. És akkor holnap sajnos már fertőzhetek – tette hozzá.

Szlávik János szerint a jelenlegi számok nem indokolják, hogy valamilyen „őrült” szigorúságot vezessenek be a következő időszakban. Németországban már más a helyzet, ahol most „bezárkóznak”, hiszen az ő számaik nagyon rosszak. 

Németországban szerdától teljes zárlatot vezetnek be. A nem létfontosságú üzletek, az iskolák és a napközik bezárásáról, illetve a köztéri alkoholtilalom bevezetéséről is megegyezett Angela Merkel a tartományi vezetőkkel.

Figyelmébe ajánljuk