Szolidaritási hozzájárulás: megítélték az azonnali jogvédelmet a fővárosnak, a MÁK mégis inkasszált

  • narancs.hu
  • 2023. december 22.

Lokál

Tarlós István idején 5 milliárdot kellett fizetni, idén már 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot.

A Fővárosi Törvényszék egy újabb eljárás keretében ma megítélte az azonnali jogvédelmet a fővárosi önkormányzatnak a szolidaritási hozzájárulás miatt indított perben, a Magyar Államkincstár (MÁK) ennek ellenére leemelte a decemberi tételt – tájékoztatta a Népszavát Kiss Ambrus főpoolgármester-helyettes. A fővárosi önkormányzat ugyanis a decemberi inkasszózás elhárítása érdekében beadott egy másik azonnal jogvédelemre vonatkozó kérelmet is, amelynek elbírálási határideje ma járt le.

A MÁK nagyon fürge volt:

a bíróság végzését 10 órakor kapta meg a fővárosi önkormányzat, az ítélet azonnal hatályba lépett. Ehhez képest az államkincstár 40 perc múlva újra inkasszózott: ezúttal 4,8 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról, amely egyébként már jócskán mínuszban van. 

Budapest hetek óta folyószámla hitelből működik. Egyelőre nem tudják, hogy miképpen tudják teljesíteni az államháztartási törvényben előírt null szaldós év végi számlaegyenleget.

A kormány lehet, hogy elméletben a törvények módosításával teljesítette a Brüsszel által elvárt független igazságszolgáltatására vonatkozó elvárást, de a bírósági ítéletek tiszteletben tartása már nem sikerül – teszi hozzá keserűen a várospolitikus.

Budapest a ma történtékkel kiegészítve tesz büntető feljelentést ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés gyanújával.

Mint a lap emlékeztet, a fővárosi önkormányzat még júniusban indított pert a Magyar Államkincstár ellen a Tarlós-éra óta tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások fenntartását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt mondta: „nem csupán Budapest, hanem egész Magyarország-ellenes az a költségvetési politika, amit az Orbán-kormány folytat az önkormányzatok rovására”. Tarlós István idején a fővárosi önkormányzatnak 5 milliárd forintot kellett fizetnie a fenti jogcímen, az idén már 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot.

A Fővárosi Törvényszék egy hónappal a kereset beadása után tárgyalás nélkül, eljárásjogi hibára alapozva visszautasította a fővárosi önkormányzat keresetét, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni a Magyar Államkincstár eljárásának törvényességét. A főváros fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Törvényszéket, amely november végén tárgyalta az ügyet, de ítéletet nem hozott, mivel alkotmányossági aggályai merültek fel.

A bíróság harminc napot adott a feleknek álláspontjuk alátámasztására, ezt követően dönt az alkotmányossági normakontroll eljárás megindításáról.

Tegnap döntött a Kúria is, a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt október 17-én lejárt azonnali jogvédelemről szóló határozatot hatályon kívül helyezte.

Varga Mihály pénzügyminiszter olvasatában a Kúria teljes egészében elfogadta a Magyar Államkincstár (MÁK) fellebbezésébe foglalt indokokat. A pénzügyminiszter szerint a Kincstár teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását.

„A Kúria csupán azt mondta ki, hogy a Főváros Ítélőtábla nem volt illetékes ebben az ügyben. A döntés indoklása nem terjedt ki az ügy érdemi részére, de ez valójában lényegtelen, hiszen a kincstár már levonta a novemberi 3,8 milliárd forintot” – válaszolta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki szerint az ügy szempontjából sokkal nagyobb jelentősége lesz a Fővárosi Törvényszék pénteki ítéletének. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk