Pók? Robot? Növény? Igen, mind egyszerre
6d405c212f04e8ae42c27e8a440e51e9c59e0e33.jpg

Pók? Robot? Növény? Igen, mind egyszerre

A macskák, szokás szerint, megelőztek mindenkit. Alig mutatkozott be az első, a szobát találomra bejáró robotporszívó, már el is kezdtek megjelenni a porszívón utazó macskákat bemutató videók. Logikus ötlet volt tőlük. Ott az a mókásan mozgó jószág, miért is ne ülnének rá.

A macskák azonban egy kínai robotépítő miatt le vannak lépve. Időszerű, hogy eltűnjenek a történelem süllyesztőjében. Szun Tiencsi, a Vincross nevű cége által gyártott hatlábú, pókszerű robotot alakította át úgy, hogy a tetején egy cserepes virágot hordozzon.

A megoldás részletei egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, de Tiencsi robotnövénye kimegy a napra, ha úgy tartja kedve, ha viszont túl erős a napsütés, akkor visszamászik az árnyékba. Ha megkocogtatjuk a robot páncélját, akkor hajlandó játszani velünk. Azt pedig, hogy a növényt locsolni kell, toporgással jelzi.

false

A fentiekben az a szép, hogy a szükséges alkatrészek többsége egy marék forintért beszerezhető. Kivétel a pókrobot, az nem terem minden bokorban. De a talajnedvességet mérő szenzort, fényérzékelőt, páratartalom-mérőt és a mindezek vezérléséhez egy egyszerű Arduino mikrokontrollert simán be lehet szerezni. A rendszer programozása sem igényli, hogy az ember öt évet eltöltsön a BME-n. Ha nem is egy tipikus tanulóprojekt, de három szenzor adatainak beolvasása és egy parancs kiadása iskolás számítástechnika-órai feladat.

Ezért nem is az a hír, hogy már lehet sétáló növényt csinálni. Bár két kezemet összetenném egy pókrobotba ültetett kövirózsáért. Még csak nem is az, hogy ezzel az okos otthonok tipikus eleme, a kis szivattyúval önmagát locsoló okos virágcserép koncepció teljesen átalakul. Az a hír, hogy egy jó ötlettel, a polcról levehető alkatrészekkel nagyon inspiráló projekteket lehet megvalósítani. Meg mernék esküdni, hogy a pók-robot-növény hibrid miatt több ember dönt úgy, hogy csak meg kellene nézni azt a programozást az informatika szakmai szervezeteinek kommünikéi miatt, amelyek a programozóhiányra panaszkodnak.

Komoly szépséghiba, hogy a Hexa nevű robot, amire a fenti projekt épül, 950 dollárba (több mint 260 ezer forint) kerül. De olcsóbb robotkitek is akadnak a piacon. Ha pedig a póklábakhoz nem ragaszkodunk, hanem beérjük négy kerékkel, akkor válogathatunk is az oktatási célú robotépítő kitek között.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.