A Napszállta nyerte el a kritikusok díját a Velencei Filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 7.

Mikrofilm

Nemes Jeles László ismét tarol.

A nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije Nemes Jeles László Napszállta című alkotását találta a legjobbnak a Velencei Filmfesztiválon – adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap. A fesztivál versenyprogramjára egyébként 24 év után sikerült magyar filmnek bekerülnie.

Nemes Jeles az új filmjében nagyrészt ugyanazokkal a szakemberekkel dolgozott együtt, akikkel a Saul fiát készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője – az azóta elhunyt – Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A csaknem százfős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A cikk címében korábban tévesen szerepeltettük, hogy Nemes Jeles László rendezése kapta a Velencei Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját, Napszállta (egyelőre) a nemzetközi filmkritikusok szövetségének díját kapta meg.

Figyelmébe ajánljuk