Egy okos akciósorozat: Tom Clancy hőse végre kapott egy méltó feldolgozást

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. szept. 02., 09:37
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Jack Ryan úgy pörög, hogy közben nem felejt el gondolkodni sem. Igazi popcorn akciósorozatot készített az Amazon.

Jack Ryan eddig valahogy mindig pórul járt, ha vászonra próbálták adaptálni. Pedig a Tom Clancy által megteremtett karakterrel többen is próbáltak már valamit kezdeni, de az eredmény rendre középszerű, hamar felejthető film lett. Emlékszik még valaki, milyen volt Harrison Ford Jack Ryanként? És Alec Baldwin, vagy épp Ben Affleck? Kevés ilyen ember lehet, ráadásul a legutóbbi adaptáció is olyan volt, mintha a bevezetés az akciófilmek világába című kurzusra készült volna, hiába Kenneth Branagh felelt érte rendezőként.

Kijárt tehát már egy jó Jack Ryan-feldolgozás, és ma már egyáltalán nem meglepő, hogy ez nem vászonra, hanem a képernyőre érkezett. Az Amazon idei talán legnagyobb dobása ugyanis a Tom Clancy-regények alapján készült sorozat, igaz, már a főcím elején jelzik, hogy nem érdemes a könyvekhez hű epizódokra számítani, az alkotók csak az ihletet merítették ezekből. Nincs is ezzel semmi baj, mert a Jack Ryan azt bizonyítja, hogy akkor lehet ebből a figurából kihozni a legtöbbet, ha elhagyunk mindent prekoncepciót, ismert sztorit és már megírt helyzetet.

Tom Clancy's Jack Ryan Season 1 - Official Trailer | Prime Video

Jack Ryan, an up-and-coming CIA analyst, is thrust into a dangerous field assignment for the first time. He soon uncovers a pattern in terrorist communication that launches him into the center of a dangerous gambit with a new breed of terrorism that threatens destruction on a global scale.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a széria ne azt nyújtaná, amit mondjuk egy Tom Clancy-rajongó vár tőle: okos akciósorozat, ahol van némi analízis, gondolkodás és szervezés, és csak ezután jön az akció. Nem ajtóstul ront a házba a Jack Ryan, inkább elidőz a tervezésen, ami itt a különböző puzzle-darabok összeillesztésében merül ki. Krimit ennek megfelelően felesleges is várni, főleg azért, mivel a néző egyszerre látja, hogy mi történik a jó- és a rosszfiúk oldalán, hogyan szerzi a pénzt a terrorista, és hogyan jár a terrorista nyomában a CIA. Meglepő, de működik ez a felállás, mert a sorozat az elméletibb jeleneteket sem tolja túl, nincsenek szuperszámítógépek és nem tablettel a kezében járkál mindenki, még ha manapság már nemcsak a rossz akciófilmekben, hanem a CIA-nál is így mennek a dolgok.

false

Amikor viszont kell, akkor szépen felpörög a Jack Ryan, és egyik percről a másikra átszeli a világot, hogy Jemenben vagy éppen Párizs közepén akciózzanak a szereplői. Ekkor látszik meg igazán, hogy van most pénz az Amazonnál, mert az akciójelenetek jól vannak felépítve, egy robbanás a párizsi bérházban pont úgy néz ki, mintha tényleg valódi robbanást néznénk. Ez a lendület pedig kitart a nyolc epizódból álló évad végére, sőt a sorozat mintha részről részre jobb lenne, és azt a hibát sem követi el, hogy elhanyagolja a karaktereket. Mert elsőre lehet, hogy az ügynököt alakító John Krasinski úgy néz ki, mint Zachary Levi a Chuckból, de hamar belejön a szerepbe, és egyszerre tud laza és kemény lenni. A Drótban edződött Wendell Pierce-nek viszont már az első pillanattól jól áll a kiabálós, dilemmázó főnök szerepe.

A netflixes hagyományhoz híven az Amazon már korábban, a nézői és kritikusi visszajelzések előtt bejelentette, hogy második évad is készül a sorozathoz, ami azt jelzi, hogy komolyan terveznek a Jack Ryannal. Ha pedig a minőség minimum ilyen marad, akkor emiatt senki nem fogja a fejét a falba verni.

A Tom Clancy’s Jack Ryan első évada megtekinthető az Amazon Prime Videón.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. szept. 02., 09:37
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk