Előkerült Judy Garland legendás, az Ózban viselt jelmeze

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Mikrofilm

Több mint 1 millió dollárért találhat új gazdára.

Kevés olyan legendás filmbeli kosztüm létezik, mint amit Judy Garland viselt az 1939-es Óz, a csodák csodájában. A jelmez leghíresebb darabjának, az ikonikus piros cipellőknek külön története van. Egy pár a Nemzeti Amerikai Történeti Múzeumban van kiállítva, egy másikat elloptak, míg egy az Oscart odaítélő Akadémia újonnan nyílt múzeumában látható. De hasonlóan érdekes Garland kék-fehér ruhájának sorsa is. Az Óz jelmezei és filmes értéktárgyai azért is válhattak ilyen értékessé, mert ez volt az egyik első mozi, amit Technicolorral forgattak, filmtörténeti jelentőségét és a színésznő hírnevét pedig talán nem is kell taglalni. A cipőhöz hasonlóan ruhából is több készült a forgatásra, mindössze egyetlen maradt azonban fent – legalábbis eddig azt hitték.

Az ikonikus kosztüm a washingtoni Catholic University of America egyházi egyetemről került elő. A ruhát 1973-ban adományozták Gilbert Hartke atyának, aki az iskola drámatagozatát vezette. Ő azonban elvesztette az emléktárgyat, amelynek a hollétéről évtizedekig senki nem tudott semmit.

A ruha nemrég került elő egy cipősdobozból, amelyet egy zsákban találtak, ami a kari postafiók tetején hevert, míg valaki vette a fáradságot, hogy belenézzen.

Az egyetem hamar felvette a kapcsolatot a Smithsonian múzeummal, hogy meggyőződjenek a kosztüm eredetiségről: kiderült, hogy valóban arról a ruháról van szó, amit Garland a forgatáson viselt. „Odáig vagyunk a kosztümért, amelyet soha nem állítottak ki vagy osztottak meg a nyilvánossággal az elmúlt 50 évben – reméljük, hogy majd most így lesz. Abban is bízunk, ez arra inspirál majd másokat, hogy kukkantsanak a szekrényük aljára vagy kutassák fel irodájukat a rejtett kincsekért” – nyilatkozta Jacqueline Leary-Warsaw, az iskola zenei, drámai és művészeti karának dékánja.

A ruhát jelenleg a New York-i Bonhams aukciós házban állították ki, ahol a hónap végéig csodálhatják meg a mozirajongók. Ezt követően Los Angelesben, egy filmes árverésen találhat új gazdára. Vélhetően jól a zsebébe kell nyúlnia annak, aki meg szeretné venni: a kék-fehér kosztüm egy másik példányáért 480 ezer dollárt (több mint 166 millió forintot) fizettek 2012-ben, majd 2015-ben immár 1,6 millió dollárért kelt el ismét. A Bert Lahr által viselt Gyáva Oroszlán jelmezéért még ennél is többet, 3 millió dollárt fizettek. Az egyetem, ahol a mozis kincset meglelték, azt reméli, hogy közel 1,2 millió dollárért üthetik le a jelmezt, a befolyó összegből pedig új filmes programot szeretnének indítani.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk