Forródrótot élesített Cannes a szexuális zaklatásos esetek bejelentésére

  • narancs.hu
  • 2018. május 11.

Mikrofilm

Kis lépés Cannes-nak, nagy lépés az áldozatoknak.

A Weinstein-botrány és a metoo-hullám után a Cannes-i Filmfesztivál igyekezett levonni a tanulságokat és új szabályozást bevezetni egy tisztább filmipar érdekében.

Cate Blanchett a zsűri elnöke és Kristen Stewart zsűritag a megnyitón (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Cate Blanchett, a zsűri elnöke és Kristen Stewart zsűritag a megnyitón (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

 

Idén élesítettek például egy telefonvonalat, amin bárki bejelentheti, ha szexuális zaklatás áldozata lett vagy ilyenről tudomása van.

A Guardiannal közölte a fesztivál munkatársa: napi több hívást kapnak, a pontos számokról a fesztivál után közölnek adatokat.

Három munkatársat vettek föl a vonal üzemeltetésére. Feladatuk az, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak, a hívót továbbirányítsák a biztonsági szolgálathoz, orvosokhoz, a rendőrséghez vagy az áldozatokkal foglalkozó civil szervezetekhez.

A legfontosabb cél az, hogy minden potenciális áldozat tudja: bármikor feltárcsázhatja a vonalat.

Szombaton 100 nő fog végigsétálni a vörös szőnyegen, hogy „felmutassák a jelenlétüket”, a fesztivál kiegyensúlyozott nemi reprezentációjáról pedig külön fórumot szerveztek idén.

A nemek közötti egyenlőség minisztere, Marléne Schiappa üdvözölte a fesztivál által bevezetett új intézkedéseket, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez a teljes filmipar előtt is jó példa lehet.

Figyelmébe ajánljuk