King Kong is felugrik a sorozatvonatra

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 26.

Mikrofilm

Mindjárt két változat készül a karakter körüli jogi bonyodalmaknak köszönhetően.

2005-öt írtunk, amikor A Gyűrűk Ura-trilógiával a filmvilág tetejére felülő Peter Jackson – aki a legújabb, hamarosan érkező A Gyűrűk Ura-sorozatból rejtélyes módon mégis kimaradt – úgy gondolta, bármit megtehet. Fogta King Kong legendás figuráját és elképesztő látványvilággal feltámasztotta – a 200 milliós büdzséből a teljes Tolkien-trilógia kijött volna tokkal-vonóval. A film nem volt ugyan hatalmas bukás, de ekkora költségvetéssel a stúdió valószínűleg többet remélt, mint a világszinten befolyt 556 millió dollár, ami vélhetően épp csak nullszaldóra volt elég. Kong 12 évig parkolópályára került, majd a 2017-es Kong: Koponya-szigettel éledt fel újra. Ez 15 millióval olcsóbb volt, mint Jackson próbálkozása, viszont szinte ugyanannyi pénzt fialt. Legközelebb már nem bízták a véletlenre: tavaly Kong mellé behoztak egy másik szörnyet is, a Godzilla Kong ellen pedig a karantén utáni moziszezon első királyaivá váltak. A 470 milliós összbevételük viszont csak a pandémia megtépázta moziszezon miatt számított tisztességesnek.

Kong tehát képes megmozgatni az embereket, de már rég nincs olyan nézővonzó hatással, mint bármelyik repülő szuperhős.

Ahhoz viszont túl nagy értéket képvisel, hogy csak parkolópályára állítsák. Így gondolkodik a Disney is, ahol úgy döntöttek, a mozik helyett ezúttal a tévében vetik be: élőszereplős sorozat készül King Kongról, amely a karakter születését mutatja majd be. A modern időkhöz illő módon meséli el a klasszikus szörnytörténetet – ígéri a stúdió. A sorozatért a James Wan nevével fémjelzett Atomic Monster felel majd, a forgatókönyvet pedig a Paper Girls című sorozatért felelős Stephany Folsom írja. Ő a hírek szerint az eredeti, 1933-as King Kong regényadaptációját veszi majd alapul, ami röviddel a film bemutatója előtt jelent meg, valamint Joe DeVito King Kong of Skull Island könyveit. A projekt megkapta az eredeti King Kongot alkotó Merian C. Cooper örököseinek áldását is.

Nem ez az egyetlen fejlemény azonban a Kong-univerzumban. Már korábban bejelentették, hogy az Apple ugyancsak élőszereplős szörnysorozaton dolgozik Kurt és Wyatt Russell részvételével, amely ugyan a jelek szerint inkább Godzillára koncentrál majd, de mivel ők egy világban ténykednek, várhatóan Kong is felbukkan benne. Az Apple ugyanis a Warner stúdió áldásával fejleszti a produkciót, akikhez Kong legutóbbi mozis felbukkanásai a 2017-es Koponya-sziget és a Godzilla Kong ellen köthető.

De hogy fejleszthet két, rivális stúdió sorozatot ugyanannak a karakternek a részvételével? Mindez a King Kong körüli bonyolult jogi hercehurcának köszönhető: míg az eredeti King Kong mozi és King Kong karaktere a Warner tulajdona, addig az előbbiből készült regényváltozat – melynek főszereplője persze King Kong – egyéb szellemi tulajdonnak számít, így csaphatott le rá az Apple. Kong felett így egyrészt Merian C. Cooper örökösei, másrészt a Universal stúdió rendelkezik de egyikük sem birtokolja a az óriásmajmot exkluzív módon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.