Film

Meztelen befutó

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 7.

Mikrofilm

Mikre nem képes az emberrel a jólét! Mit kezd például egy fociszurkoló, ha már nem kell aggódnia nemzete válogatottja iránt, hiszen az állandó résztvevője a világversenyeknek, de még a helyi csapatnak is olyan jól megy, hogy ott tolong a meccsein az egész város? Fogadásokra veri el vagyonát a helyi albán fodrásznál.

Svájcban járunk, mely országról nemcsak mindezt, de azt is elhisszük, hogy az építési vállalkozók becsületesek, Balznak, a helyi matek–irodalom szakos tanárnak/sulititkárnak pedig az a legnagyobb problémája, hogy Gottfried Kellernek, a híres írónak nincs még saját múzeuma. Keserves munkával az iskola bevételéből össze is kapargat rá közel 700 ezer eurót.
A pénzt viszont a tanács inkább a suli focipályájának felújítására költi – ez legalább nekünk is ismerős. Balz erre felteszi a teljes összeget az albán fodrásznál, mert kihallgatta, ahogy az megkeni a helyi kapust. A meccs közben a pályára berohanó pucér férfi viszont megzavarja a csapatokat, így elvész a pénz. Hogy visszaszerezze, Balz maga kezdi szervezni a helyi Jimmy Jumpok egyesületét, és a bukival összefogva hatalmas vagyonra tesz szert. A berohanás nemzeti sporttá, ő pedig körözött bűnözővé válik.

A Meztelen befutó a Jég veled, vagy az Eddie, a sas farvizén az a fajta sportfilm kíván lenni, ahol a legszerencsétlenebb főhős is felér végül a csúcsra. Míg azonban az említettek mindehhez igaz történeteket használnak fel, jelen mozi nemcsak nem vicces, de a leghihetőbb része még mindig az a laposkás tanulság, hogy a foci összehozza az embereket.

Forgalmazza az ADS Service

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.