Október közepén megvalósul az összeurópai mozizás

szerző
- gm -
publikálva
2017. okt. 06., 19:20
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Moziba mennek az európaiak, tegyünk így mi is!

Aki nem plázák butikjai és szatyrokkal sétálgató vásárlók között szlalomozva akar eljutni moziba, vélhetőleg művészmoziba megy, de akkor is így tesz, ha olyan filmre akar beülni, amit hiába keres a multiplexek műsorán. Így van ez itthon, és Európa más országaiban is. A művészmozi már-már kultikus tér: szinte nincs olyan, amikor ne futnánk össze ott egy ismerőssel, vagy ne találnánk olyan filmet a kínálatban, amelyről még csak nem is hallottunk.

2. Európai Art Mozi Nap - 2017. október 15.

Október 15-én Európa újra mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas második alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot. Az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 26 magyarországi művészmozi is.

Persze, az október 15-i Európai Art Mozi Nap nem csupán a művészmozik barátait célozza meg. Az immár másodjára megrendezendő nemzetközi esemény az európai film sokféleségére akarja felhívni a figyelmet, és közben szeretné azt is bemutatni, hogy milyen fontos kulturális és közösségi tér bír lenni egy művészmozi.

Jól mutatja, milyen kiterjedt kezdeményezésről van szó, hogy idén az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezéséhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken jövő vasárnap megannyi vetítéssel és filmes programokkal várják a mozgóképre kiéhezett közönséget. Itthon például az Art Mozi Egyesület tagságából 26 művészmozi állt be a kezdeményezés mögé, így lesznek vetítések a legismertebb budapesti művészmozikban (Művész + Cirko + Kino + Örökmozgó + Puskin + Tabán + Toldi + Uránia + Art+Cinema), de Kecskeméten, Szegeden, Celldömölkön vagy éppen Tapolcán is válogathatunk a II. Európai Art Mozi Nap kínálatából. Aki a részt vevő mozik listájára kíváncsi, itt kezdje a böngészést.

Egy artmozi

Egy artmozi

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nálunk a program négy új, európai koprodukcióban készült film és három magyar alkotás köré épül, és a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a kínálatot, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő filmet. Levetítik például premier előtt Mészáros Márta új drámáját, az Aurora Borealist, de meg lehet nézni a digitálisan felújított A Pál utcai fiúkat is, vagyis megint lehet szurkolni a gittegylet tagjainak.

A Pál utcai fiúk (12) Október 19-től újra mozivásznon!

100 évvel ezelőtt, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán filmrendező, akinek a nevéhez olyan legendássá vált alkotások fűződnek, mint a Körhinta, az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr!, A tanú, vagy Az ötödik pecsét. A centenárium alkalmából a Pannonia Entertainment együttműködésben a Magyar Nemzeti Filmarchívummal és a Magyar Nemzeti Filmalappal 2017.

De ezeken kívül ott lesz az Európai Art Mozi Napon az Egy kupac kufli, amely Dániel András képeskönyvsorozata alapján készült (eredetileg a tévében futott), és elég jó lett, szóval gyerekeseknek tökéletes program tud lenni.

Egy kupac kufli – első hivatalos előzetes

Augusztus 17-től a mozikban Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat mozifilmváltozata, mely az 5–9 éves közönséget célozza meg, de kisebbeknek és nagyobbaknak is egyaránt garantált szórakozást ígér. Nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli.

Megnézhetjük majd Michael Haneke új filmjét is, a Happy Endet, amelyről a jövő heti Narancsban kritikát is olvashatnak, és amelyben szerencsére szerepel a csodás Isabelle Huppert és a szintén csodás Mathieu Kassovitz is. Aki picivel mozgalmasabb mozira vágyik, annak Martin Koolhoven Megtorlását érdemes választani, mert ettől egyszerre lehet várni fojtogató thrillert és lendületes westernt. De hasonlóan érdekesnek ígérkezik Az igazi törődés, amely valódi összeurópai, sőt, nemzetközi alkotás: norvégok, hollandok, dánok és kolumbiaiak hozták össze, és egy magára maradt apáról meg az örökbe fogadott fiáról szól. Ha valaki pedig igazán különleges élményt keres, a 2014-es Lavina rendezőjének, Ruben Östlundnak az új filmjét keresse, mert a cannes-i győztes A négyzet olyan furcsa hangulatú szatíra, amelyből keveset látni manapság a mozikban.

via GIPHY

Tehát: jövő vasárnap II. Európai Art Mozi Nap, megannyi hazai artmoziban.

szerző
- gm -
publikálva
2017. okt. 06., 19:20
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. október 06., péntek 23:49
  Hajrá.
 2. 2
  reuters
  2017. október 07., szombat 09:57
  Az art-mozi hálózatot nem sikerült (teljesen) tönkretenni. Úgyhogy, igen, hajrá!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk