Oscar-kvalifikáló esemény lett a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

  • narancs.hu
  • 2024. október 11.

Mikrofilm

Két kategória díjazott alkotásai automatikusan jogosulttá válnak az Oscar-nevezésre.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál Magyarországon elsőként felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára – derül ki a szervezők közleményéből.

A Friss Hús mostantól a „Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm” és a „Legjobb magyar animációs rövidfilm” kategóriájában kvalifikálhat az Oscar-díjra. A díjazott filmek automatikusan jogosulttá válnak a nevezésre, lerövidítve az egyébként bonyolult és szigorú nevezési procedúrát. A budapesti fesztivál ezzel az Oscar-minősítő filmes seregszemlék exkluzív klubjának tagja lett, amelyhez mások mellett az olyan rangos események tartoznak, mint Velencei vagy Cannes-i Filmfesztivál, a Berlinale, valamint Vienna Shorts vagy a Tokyo ShortShorts rövidfilmfesztiválok.

A következő, 2025. május 29. és június 4. közötti Friss Húson a fenti két kategóriában díjazott filmek már jogosulttá válnak a 98. Oscar-díjra való nevezésre.

„A minősített fesztiválok listájára való felkerülés kiváltságát olyan szervezetek számára tesszük lehetővé, amelyeket az Akadémia nemcsak az általuk kiválasztott filmek, hanem a nemzetközi filmkészítői közösség iránti folyamatos elkötelezettségük miatt is kiemelkedőnek tart” – áll az amerikai filmakadémia, azaz az Academy of Motion Picture Arts and Sciences indoklásában. Deák Dániel, a Friss Hús alapítója és igazgatója a bejelentéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az Akadémia döntésével az eddigi legjelentősebb mérföldkövéhez érkezett a Friss Hús: Oscar-kvalifikáló fesztiválként még több nemzetközi figyelmet tudunk a magyar filmre, illetve magára a Friss Húsra is irányítani. Reméljük, ez a remek lehetőség lendületet ad a magyar animációs és élőszereplős rövidfilmgyártásnak, illetve a filmes tehetséggondozásnak.”

A Friss Hús fesztivál 2013 óta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát, évi több mint tízezer látogatóval. A programban egyéni hangú, kreatív fiatal filmesek friss és értékes alkotásai tűnnek fel évről évre. Az egy héten át tartó rendezvény minden alkalommal több programmal és helyszínnel gazdagodik, a legutóbbi szemle Budapest mellett már vidéki városokban, Debrecenben, Pécsen és Szegeden is zajlott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk