Szigorított az amerikai Színészek Céhe a szexjelenetekkel kapcsolatos szabályozásokon

  • narancs.hu
  • 2024. február 28.

Mikrofilm

A Wednesday-sztár Jenna Ortega legújabb filmjének pikáns részletei virálissá váltak az interneten, a céh ezért igyekszik megregulázni az intimitáskoordinátorokat.

Napjaink egyik legnagyobb sztárja, a Wednesday-vel és Sikollyal világhírűvé vált Jenna Ortega legújabb filmjében, a Csábító leckékben olyan diáklányt alakít, aki viszonyba bonyolódik a kreatív írást oktató tanárjával. Utóbbit az Igazából szerelemből és A hobbit-filmekből ismert Martin Freeman alakítja. Freeman 52, míg Ortega mindössze 21 éves, kettejük filmes románca így sokaknál felzúdulást keltett.

A helyzetet tovább bonyolította az a virálissá váló interjú, amit Kristina Arjona, a film intimitáskoordinátora (Intimacy Coordinator, azaz IC) adott a The Daily Mailnek. Ebből kiderült, hogy Ortega nagyon magabiztos volt azt illetően, mit szeretne csinálni, és folyamatosan hozzájárulásáról biztosította a stábot a legerotikusabb jelenetek felvételénél is. „Bármilyen is a színészeim komfortszintje, én alkalmazkodom hozzájuk, kiváltképp egy ilyen produkcióban, ahol ekkora a korkülönbség a színészek között” – fogalmazott. A  több mint 30 év korkülönbség miatt a szokásosnál is többször kellett ellenőriznie, hogy egyik színész által felállított határvonalat sem lépik át forgatás közben. „A tartalom érzékenysége miatt ennél a filmnél különböző variációk voltak arra, hogyan forgassák le az ilyen jeleneteket, hogy aztán a tesztvetítésen ellenőrizzék, mi az, ami túl soknak számít” – magyarázta. IC-ként megbeszélte a színészekkel, mennyi meztelenség fér bele nekik, mely jelenetekben kell szexet szimulálniuk és azt is, milyen kisegítő eszközöket használnak ahhoz, hogy ezek alatt is meg tudják tartani egymástól a megfelelő távolságot. A színészek minden, az érzékeny jeleneteket érintő információt megkaptak 48 órával forgatás előtt, de akár az utolsó pillanatban is meggondolhatták magukat, ha mégse akartak belemenni valamibe. Ettől több részletet azonban Arjona nem osztott meg, mivel titoktartási szerződést kötött a stúdióval, a stáb tagjaként pedig nem is kotyoghatna ki semmi belsős infót.

Mégis ennyi is elég volt ahhoz, hogy a színészeket képviselő, tavaly történelmi sztrájkot tartó Színészek Céhe szigorítson szabályain. Céljuk: a színészek hozzájárulása azután is fennmaradjon, hogy a forgatás befejeződött. Épp ezért új protokollt és irányelveket írtak elő az IC-k számára: eszerint ők csak akkor oszthatnak meg részleteket a nyilvánossággal az intim jelenetekről, ha abba a színészek is beleegyeztek. Ha megszegik ezt a szabályt, vizsgálálat indul ellenük, és akár a céh által jóváhagyott engedélyüket is elveszthetik. „Az intimitáskoordinátorok kulcsfontosságúnak számítanak minden forgatáson, ahol biztosítani kell az intim jelenetben részt vevők védelmét. A feleknek biztonságban, kényelemben kell érezniük magukat és magabiztosnak kell lenniük az intimitáskoordinátorral való munka során” – fogalmazott a céh szóvivője.

Hogy pontosan mit is csinál egy IC, milyen eszközöket használ, meddig terjed a felelőssége, és egyáltalán mi szükség van rá, azt ebben a Yarit Dorral készült korábbi interjúnkban mutattuk be:

Dor olyan produkciókban dolgozott intimitás koordinátorként, mint A Bridgerton család, a Shadow and Bone – Árnyék és csont, az Atlanta vagy a Tőrbe ejtve folytatása.

A Csábító leckék január 25-től megy a magyar mozikban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.