Valódi tudósok asszisztálnak Christopher Nolan legújabb filmjéhez

  • narancs.hu
  • 2023. május 16.

Mikrofilm

Az Oppenheimer minden idők legokosabb statisztáit vonultatja fel.

Ugyan Christopher Nolan legutóbbi filmje, a Tenet a kasszáknál és a nézők körében sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, legújabb mozija mégis az év egyik legjobban várt produkciója. Az Oppenheimer középpontjában a Cillian Murphy alakította Robert Oppenheimer, az atombomba atyja áll majd. Az izgalmas téma mellett a sztárokkal teletömött stáblista is tovább növeli a várakozásokat: Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Kenneth Branagh és Gary Oldman csak pár név a szereplők közül.

Talán a Tenet bukásának köszönhető, hogy Nolan ezúttal magához képest visszafogott büdzséből, „mindössze” 100 millió dollárból gazdálkodhatott (a Tenet 205, az Eredet 160 millióból készült). Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendező lejjebb adott volna profizmusából és maximalista elvárásaiból. „Minden nap rendkívüli színészekkel dolgozhattam, akik valódi hőseim voltak. Napról napra emelni kellett saját szintedet, hogy együtt tudj dolgozni ezekkel a legendákkal. Mindenki elképesztően felkészült volt. Minden színész, mindegy hogy mekkora a szerepe, vagy karaktere milyen jelentőségű volt, hihetetlenül mély tudással bírt a figurájáról” – magyarázta Murphy egy interjúban.

A felkészültség viszont nem csak a színészeket jellemezte: mint Nolan elmondta, a valódi Los Alamosban forgattak, az ottani tudósok pedig statisztaként szálltak be a filmbe. „Nagyon szórakoztató volt őket hallgatni. Amikor egy forgatáson sok statisztával dolgozol, többségük általában az ebéden gondolkodik. Ezek a fickók viszont a nukleáris fregyverek geopolitikai hatásairól diskurálták – és rengeteget tudtak a témáról. Mindez napról napra arra emlékeztetett minket, hogy nagyon jónak kell lennünk és hűnek kell maradnunk az itteni történelemhez, ők ugyanis pontosan tudják, mi történt” – magyarázta a rendező.

Az Oppenheimer július 20-án érkezik a magyar mozikba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!