Valódi tudósok asszisztálnak Christopher Nolan legújabb filmjéhez

  • narancs.hu
  • 2023. május 16.

Mikrofilm

Az Oppenheimer minden idők legokosabb statisztáit vonultatja fel.

Ugyan Christopher Nolan legutóbbi filmje, a Tenet a kasszáknál és a nézők körében sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, legújabb mozija mégis az év egyik legjobban várt produkciója. Az Oppenheimer középpontjában a Cillian Murphy alakította Robert Oppenheimer, az atombomba atyja áll majd. Az izgalmas téma mellett a sztárokkal teletömött stáblista is tovább növeli a várakozásokat: Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Kenneth Branagh és Gary Oldman csak pár név a szereplők közül.

Talán a Tenet bukásának köszönhető, hogy Nolan ezúttal magához képest visszafogott büdzséből, „mindössze” 100 millió dollárból gazdálkodhatott (a Tenet 205, az Eredet 160 millióból készült). Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendező lejjebb adott volna profizmusából és maximalista elvárásaiból. „Minden nap rendkívüli színészekkel dolgozhattam, akik valódi hőseim voltak. Napról napra emelni kellett saját szintedet, hogy együtt tudj dolgozni ezekkel a legendákkal. Mindenki elképesztően felkészült volt. Minden színész, mindegy hogy mekkora a szerepe, vagy karaktere milyen jelentőségű volt, hihetetlenül mély tudással bírt a figurájáról” – magyarázta Murphy egy interjúban.

A felkészültség viszont nem csak a színészeket jellemezte: mint Nolan elmondta, a valódi Los Alamosban forgattak, az ottani tudósok pedig statisztaként szálltak be a filmbe. „Nagyon szórakoztató volt őket hallgatni. Amikor egy forgatáson sok statisztával dolgozol, többségük általában az ebéden gondolkodik. Ezek a fickók viszont a nukleáris fregyverek geopolitikai hatásairól diskurálták – és rengeteget tudtak a témáról. Mindez napról napra arra emlékeztetett minket, hogy nagyon jónak kell lennünk és hűnek kell maradnunk az itteni történelemhez, ők ugyanis pontosan tudják, mi történt” – magyarázta a rendező.

Az Oppenheimer július 20-án érkezik a magyar mozikba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk