Gigantikus méretű gödröt vájtak Orbánék családi vállalkozásai – Megdöbbentő légi felvételek a gánti bányáról és betonüzemről

  • Magyar Krisztián
  • 2017.05.27 05:00

Nagytotál

Berepültük az Orbán család cégbirodalmát a Fejér megyei Gánt felett. Elképesztő, amit láttunk.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancs egyik terjedelmes írásában mutatjuk be, hogy a miniszterelnök családjának vállalkozásai miként szárnyalnak az elmúlt években. Ez annak is köszönhető, hogy állami beruházások beszállítói. Hosszas nyomozás után kiderítettük, hogy egyebek közt a Nemzeti Lovarda építéséhez is visznek követ Orbán Győzőék gánti bányájából, a 8-as főút várpalotai szakaszának átalakításához pedig betonelemeket hordanak a családi cégcsoporthoz tartozó Nehéz Kő Kft. kamionjai.

Amikor a miniszterelnök családjának érdekeltségei után nyomoztunk, alaposan megnéztük (volna) azt a bányát és telephelyet is, amelyet használ egyebek közt a cégbirodalomhoz köthető Dolomit Kőbányászati és a Nehéz Kő Kft. A Felcsúttól nem messze található területet az arra elhaladó út mellől nem lehet jól belátni, a hatalmas bányagödröt egyáltalán nem, a telephelyet pedig alig lehet megnézni. Ezután a levegőből vizsgáltuk meg, mekkora is a gánti Orbán-birodalom.

Azt korábban is gondoltuk, hogy a több évtizede működő Dolomit Kőbányászati Kft. már hatalmas gödröt vájt a Vértes lába mellett, azonban a fentről látható gigantikus bányaterület egészen elképesztő méretű.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor képei

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a cég 2017 végéig rendelkezik érvényes, de meghosszabbítható műszaki engedéllyel, amelyről a Veszprémi Bányakapitányság döntött még 2014-ben. A majdnem öthektáros terület a földhivatali nyilvántartás szerint a cég tulajdonában van, így bérleti díjat nem kell fizetniük, csupán a kitermelt kő utáni bányajáradékot utalják az államnak.

 

false

 

A Gánt szélén található gödörből kinyert követ a bányaterület közvetlen szomszédságában dolgozzák fel és válogatják, itt kerül a zúzott dolomit azokra a hatalmas teherautókra, amelyek reggeltől estig folyamatosan fordulnak be a gánti telepre és onnan ki.

 

false

 

Gánton készítik és tárolják az elszállításig azokat a betonelemeket, amelyek közül sok állami beruházásokra, egyebek közt csatornázási munkákhoz vagy útépítésekhez hordanak. Amikor arra repültünk, akkor is épen egy teherautót pakoltak meg.

 

false

 

 

A gánti központi telephelytől néhány száz méterre van egy másik, a működő bányánál sokkal kisebb területe (a lentin fotó jobb felső részén) Orbán Győzőéknek. Az általunk látott engedélyeztetési dokumentumok szerint tavaly azt tervezték, hogy ide visznek építési-bontási törmelékeket, azokat a törő- és osztályozógépekkel megmunkálják, majd méret szerint válogatják. Egy évben 90 és 100 ezer tonna feldolgozásával számolnak. Több mint egy év telt el azóta, hogy a kormányhivatal előzetesen engedélyezte a hulladékfeldolgozót, és jelezte a Dolomit Kft.-nek, hogy az indulás előtt szerezzék be hulladékgazdálkodási engedélyt, de máig nem történt semmi.

 

false

 

A legfrissebb Magyar Narancsban bemutatunk több olyan, jelenleg is futó állami nagyberuházást, amelyeknél az elmúlt hónapokban megjelentek a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Cikkünkből az is kiderül, hogy nemrég újabb értékes bányaterülethez jutottak Orbán Győzőék, de írunk arról is, hogyan koptak ki a versenytársak a hahóti tőzegbányájuk mellől.

A cikk a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.

Az Orbán család cégeinek a köveiből épül a közpénzből megújuló Nemzeti Lovarda

A miniszterelnök családjához tartozó Nehéz Kő kamionjai hordják a köveket a Keleti pályaudvarhoz közeli munkaterületre. A lovarda átépítésére az állam eddig közel hárommilliárd forintot adott, de nem csak ebből jut Orbán Győzőéknek, akik több más, szintén közpénzből finanszírozott építkezéshez is beszállítanak. Ízelítő a csütörtöki lapszámunkból.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.