A dühös kismalac sírva könyörög a receptért: Orbán Viktor nem írta alá Lech Wałęsa üdvözlőkártyáját

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 30.

Narancsblog

Bosszúálló, kicsinyes, de legalább nagyon piti. Viszont nem csak ez a baj vele.

Lech Wałęsa a mai lengyel szabadság kivívásának legnagyobb hőse. S így van ez akkor is, ha nevezett rendszerváltozás utáni szerepe, beleértve a Lengyelország elnökeként eltöltött időt, nem mondható teljesen makulátlannak. Politikája vitatható, cselekedetei nem különben azok – ezt nagyjából mindegyik politikusról elmondhatjuk. Azt, hogy szabadsághősök lennének, nagyon kevesükről, ha igazán őszinték akarunk lenni, Magyarországon sem rohangálnak ilyenek tömegével az aktív politikusok között.

Lech Wałęsa most 75 éves, eljött a köszöntésének ideje. Nem tett másként az Európai Unió sem. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Wałęsa honfitársa ki is adott egy bekeretezett üdvözlőkártyát, amelyen az uniós tagállamok vezetői köszöntik születésnapján a lengyel politikust. A dokumentum, mint azt már tudjuk, csonka maradt: Orbán és a jelenlegi lengyel miniszterelnök (tegye fel a kezét, aki séróból vágja a nevét), Mateusz Morawiecki nem írták alá. A gesztusra számos magyarázat létezik, s egyik elfogadhatatlanabb a másiknál.

Morawiecki miniszterelnök nyilvánvalóan Jarosław Kaczyński kesztyűs bábja, s mint ilyen, Lech Wałęsa pillanatnyi politikai ellenfele – nem mintha az idős exelnök olyan irtó sok vizet zavarna napjaink lengyel belpolitikájában. Még kevesebbet igazít a világpolitika folyásán. Így első körben úgy is értelmezhető Orbán taracksága, hogy csupán lecsatlakozott félkegyelmű lengyel szövetségéhez, mert annyira rosszul áll a szénája, hogy az elkövetkező időben számos alkalommal lesz majd szüksége hasonló viszontszívességekre tőlük. Továbbá így van ez akkor is, ha a gesztus legalább annyira ment Tusk, mint Wałęsa ellen – mit tesz isten, ő is a jelenlegi lengyel kormány (és persze Orbán) politikai ellenfele. Ugyanakkor Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor nézőpontjából az egész Európai Unió kompletten politikai ellenfél – s még ha csak politikai. Még ha csak ellenfél. Tehát a gesztus szólhat ennek a ténynek is. Ünnepeljen veletek, aki olyan, mint ti vagytok!

Érdekes módon e szikár gyakorlatias lehetőségeknél, ha bármennyire valósak is, fontosabb és pontosabb most a szimbolikus megfejtés.

Orbán ezzel ütötte rá a pecsétet jelenkori pedigréjére – nem is tehetett mást. Ma már Orbán Viktor Václav Havel köszöntését sem írná alá. Gondoljunk csak bele, Lech Wałęsa is bírálta már erősen Orbán politikáját, dehogy politika ez, a viselt dolgait bírálta. Szóval gondoljunk bele, mit szólna a dolgaihoz Václav Havel? Orbánnak már sem oka, sem méltósága nincs ahhoz, hogy Wałęsa köszöntőjét aláírja. Orbán szabadsághőse már rég Dózsa László, egy hazugság. Majd az ő Kossuth- vagy tökmindegy, milyen elismerését írja alá. Jogosan.

Figyelmébe ajánljuk