A fogász, a fodrász, a testőr és az angoltanár

  • narancs.hu
  • 2014. március 22.

Narancsblog

Hiszen eleddig ahhoz szoktatott minket a kicsiny vezető, hogy busásan megjutalmazza a körülötte szorgoskodókat.

Az utolsó sztori ugye az, hogy Orbán Viktor, Magyarország kis vezetője kiszedette a korlátot a fodrásza előtti járdáról, hogy zavartalanul parkolhasson az addig parkolás elől elzárt területen, szóval a tilosban. Ami azt illeti, szép és nemes jellemre valló gesztus, de a történelmi előzmények tekintetében felvet egy kérdést. Mi a haszna ebből a figarónak (figarínának), hisz alig valószínű, hogy a többi – ne adj’ isten földi halandó származású – kuncsaft mer parkírozni az így szabaddá tett területen. Nem is a mersz, inkább a jóérzés tarthatja vissza őket, hogy valamiért fontosnak tartják – szemben a miniszterelnökkel – ez milyen? – az emberi együttélés szabályait.

false

Fotó: MTI

De nem ez a lényeg.

Hanem a felmerült kérdés: miben áll a fodrásznő haszna?

Hiszen eleddig ahhoz szoktatott minket a kicsiny vezető, hogy busásan megjutalmazza a körülötte szorgoskodókat (magyarul a tányérnyalóit). Emlékeznek, egymilliárdot kapott a fogásza a fogturizmus népszerűsítésére, mert ő rakta fel Orbánra először a koronáját. A testőrének egy egész rendőri szervezetet gründolt, a TEK mint Orbán magánrendőrsége azóta is híven teljesít, csak egész ritkán rúgják rá az ajtót magatehetetlen nyugdíjasokra. S ne felejtsük az angoltanárt, aki úgy megtanította hősünket angolul, hogy aztán már ő maga személyesen akarta ellenőrizni a komplett tisztikar angoltudását… Neki, illetve cégének az államilag, EU-s pénzből támogatott nyelvoktatási tortából sikerült hasítani egy kapitális darabot. S akkor hagyjuk most a szabóját vagy a kolbásztöltőjét…

Az égető kérdés az, mi esik le a fodrásznak? Már a korlátján túl.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.