Narancsblog

A Magyar Időkben a trockizmus terjesztésével vádolják Baán Lászlót, amiért Frida Kahlo-kiállítást hozatott Budapestre

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 14., 16:08
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Úgy tűnik, tényleg megkezdődött a hatalmi kultúrharc a NER-ben.

Egy ideje már egyáltalán nem hat újdonságként, hogy a Magyar Idők elkezdett valamiféle kultúrharcnak nevezett hadjáratot a jobboldalhoz sorolt kulturális szereplők ellen. Kezdődött az egész azzal, hogy áprilisban elindult egy sorozat a kormánylapban, Kinek a kulturális diktatúrája? címmel, amit a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks főszerkesztője, Szakács Árpád jegyzett. Ezekben az írásokban egyrészt a baloldalinak nevezett művészeket támadta a szerző, de megkapták a magukét a jobboldalhoz sorolt, a Fidesz-kormány által kinevezett szereplők is.

 • Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója például azért, mert a múzeumában „tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók. És Prőhle úr fizeti a számlát, természetesen nem a saját zsebéből, hanem a magyar adófizetők pénzéből”.
 • Az MTI, amiért beszámol a „balliberális” művészek munkájáról.
 • Majd jött egy publicisztika a lapban, amelyben N. Horváth Zsófia nevű szerző ment neki Ókovács Szilveszternek, amiért a Billy Elliot színpadra került az Erkel Színházban. A darabbal az volt a szerző problémája, hogy szerinte az a homoszexualitást terjeszti. A totális hülyeségre Ókovács válaszolt, aztán a második cikkében már magyarázkodni is kezdett az Operaház igazgatója.

Ezek után nehéz volna bármin is meglepődni, ami a kormánylap cikksorozatában előkerül, de amikor ma délben elolvastuk Nyáry Krisztián a friss Magyar Időkről szóló Facebook-bejegyzését, nehezen akartunk hinni a szemünknek:

A mai kormánylapban tényleg ott vannak azok a cikkek, amelyekben a fentieket írják. Az egyik például a Szakács-sorozat tizedik darabja, amelyet ezzel a borítóképpel sikerült a lap online munkatársainak kitenniük:

false

De az egészen döbbenetes még csak nem is a borítókép, hanem hogy a szerzőnek a pár flekknyi írásban sikerül tulajdonképpen majdnem minden múzeumot felnyomnia:

 • Prőhle Gergely ismét megkapja a magáét,
 • a Kassák Múzeum sem marad ki, mert itt „a véres Tanácsköztársaságot mentegető, történelemhamisító tárlatot rendeztek a magyar állam finanszírozásával”,
 • lesújt a szerző a Knoll Galériára,
 • ahogy a Ludwig Múzeumra is, „ahol csodálatos áthallásokkal mutatták be és aktualizálták a véres ukrajnai polgárháború művészeti hátterét”,
 • a korábban a MODEM-et és a Műcsarnokot igazgató Gulyás Gábort azért állítják pellengérre, mert a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezetője kiállt Ókovács Szilveszter és Prőhle Gergely mellett, valamint úgy terjeszkedik, mint „kaszáspók a lucernásban”,
 • majd az írás legvégén el is érkezünk a tetőponthoz, ekkor egyszerre sújt le a mű Frida Kahlóra és a Szépművészeti Múzeum igazgatójára, a Habony Árpáddal is barátságot ápoló Baán Lászlóra. A szerző felhánytorgatja, hogy a mexikói festő hitt a kommunizmusban, majd másodjára már simán lekommunistázza őt a lap publicistája. („A Frida Kahlo-kiállítást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozatta Budapestre, amivel nincs esztétikai problémánk, ha már egyszer ilyen nagy a baloldali forradalmi hangulat a magyar fővárosban. A mexikói kommunista művésznő megismertetését alapos bemelegítéssel indították el még tavaly, különféle rendezvényeket szervezve.”)

Minderre persze lehetne mondani, hogy már-már fájóan vicces, meg hogy legalább nem lesz unalmas a nyár, mert zajlik ez a kultúrharc, csakhogy nehéz nem párhuzamba állítani ezeket a listázós-felnyomós cikkeket azzal, amiről Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója beszélt a héten a Klubrádióban. „Új konzervatív, kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon. Az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablonoktól, hogy például az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír” – mondta Békés.

Az ilyen listázós, házmestertempóban feljelentős cikkek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az új konzervatív, kulturális korszakot úgy akarják megteremteni, hogy kidobnak mindent, aminek köze van a minőséghez, és ellehetetlenítenek mindenkit, aki nem gondolja, hogy ez a helyes irány.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 14., 16:08
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  dot
  2018. július 14., szombat 20:45

  http://epa.oszk.hu/00300/00381/00112/csontos.htm

 2. 2
  szegedi789
  2018. július 14., szombat 20:58
  Heccmesterek mostanság elfoglalt, aktív életet élnek. Egyrészt a rezsim jellegéből következően ők most "valakik", most jár a mani, plecsni, mma-tagság. Ha viktoriánus kornak lőtek, akkor nem lesz semmi. Mert akkor a teljesítmény elv van, piac, nézők-olvasok léte/meg nem léte, csupa ilyen finom kis úri huncutságok, és akkor felkopik a kicsi nemzety állacska, mert esterházyzni nem több, mint éjszaka ittasan teleordibálni a pannón csöndet, polgártársak legnagybb örömére... Indexes cikkben is miket olvas az ember fia, hát a pénz, a pénz, a pénz. Most marakodtok, belekaptok a másik bokájába. Szép, felemelő és tartalmas életforma.
  Másrészt, most meló van. MTA ledózerolása (szimpla hazaárulás), civilek külföldi kémekkel (!) való mószerolása (szimpla hazaárulás) például már nem fest olyan jól , mint amikor békéstökömtudjaki, terrorházas plüssbolsi beleáll a kultúrharcba, mondjuk egy kocsmai monológnál ez se ér többet, bár klubrédió és bolgárúr hálás hallgatóság az ilyenre, mint az elmúlt x évtizedben mindig.
  Nagy ívben leszarom a kultúrharcot. Játszák csak a saját testrészeikkel!
 3. 3
  szegedi789
  2018. július 14., szombat 21:00
  dot, most csontos ide miért? ezt így hogy?
  mondjuk ő is csinált egy ellen-ÉS-t, és mi lett vele, bedőlt, tartozás...
 4. 4
  szegedi789
  2018. július 14., szombat 21:01
  A nagy kommensita boszorkányüldözés közepette , az agyar idők ne felejtse el értesíteni orbán ráhelkát, hogy a cnn-en leadott vacak reklámfilmükben túl sok a retro komcsi közhely.
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. július 14., szombat 22:19
  Előbb-utóbb mindannyiunkat elvisz a fekete autó. Bűnösök vagyunk: nem szeretjük úgy a NER-t, ahogyan ő szeret bennünket. Megérdemeljük a szégyenfalat. Legjobb lenne átnevelő táborba kerülni, kőfejtőbe vagy ólombányába, ott a munkánkkal törleszthetnénk valamicskét a NER-nek az irányunkban mutatott türelméért és jóságáért.
 6. 6
  jhamori
  2018. július 15., 00:21
  Baán mellesleg megérdemli a sorsát. Két nagy gecis project-ben harciaskodott, mindkét dolog zavaros.

  Először a Seuso-kincsek megvásárlásában játszott szerepet, ahol a mai napig nem lehet tudni, ki az a svájci “közvetítő”, aki felmarkolt jó pár millió Dollárt. Vélhetően a geci egyik alvállalkozásához jutott a közvetítői pénz, magára a közvetítésre ugyanis semmi szükség sem volt. Baán sokat tudhat a részletekről, egy hüvelykszorító csodát tenne a beszédkészségével.

  A másik gecis projekt orbán várba való költöztetése, aminek ugye előfeltétele volt az ottani múzeumok száműzése. Ebben játszott Baán kulcs-szerepet, ő a városligeti ügylet szellemi atyja. Mindezt azért, hogy a geci megszállhasson a várban és onnan nézhessen le az alattvalóira (Horthy-effektus).

  A lényeg azonban az, hogy a geci rendszerében nincsenek örök posztok: egyszer mindenkinek mennie kell – orbán mindenkori szája íze szerint. Jó tanulság ez a fidesz kádereknek: egyszer fent, azután lent, mégazutánabb meg sehol.
 7. 7
  rworse
  2018. július 15., 08:30
  "6. Karafiáth Orsolya bukott fűzfapoéta, aki érzelgős szélsőliberális politikai és feminista maszlaggal tömi az elbutított olvasók fejét, és még csúnya is."

  Én általában mindenben egyetértek a Magyar Időkkel, és csak becsülni tudom azt az elhivatott szittyaárjafehérkeresztényi tevékenységet, amivel a ballibek kozmopolita uralkodása alatt elfajzott magyar kultúrélet magyar megtisztításáért küzdenek (Éljen Sztá..., oppardon, Beri..., oppardon, Hrus... oppardon, Orbán!), de ebben az apró tévedésben hadd alkalmazzak építő szándékú bírálatot. Ugyanis, Karafiáth Orsolya kifejezetten dekoratív. Persze, ha az új vonalba ez a nézet nem fér bele, készséggel megtagadom a női princípiumról vallott, a jelek szerint közben trockistává vált nézeteimet. Kérem Gajdics Ottó szíves tájékoztatását, mihez tartsam magam a továbbiakban. Vagy ne nehézkeskedjek, és értsek közvetlenül a Prav..., oppardon, Völkisc..., oppardon, a Magyar Idők betűjéből?
 8. 8
  csulla
  2018. július 15., 09:34
  Minden szar rendszer kitermeli a "szarevőit"!Mint "HAZAÁRULÓ" maradok a KRUMPLI LEVESNÉL!Azt legalább nem tudják hamísitani,mert magamnak csinálom!MÉG!
 9. 9
  harcolj
  2018. július 15., 11:12
  Orbán János Dénes volt kocsmáros és spontán módon hazánkba menekült kolozsvári poéta, aki szintén spontán módon hazánkba menekült Szőcs Géza és némi állami pénz által megtámogatva ellenszolgáltatásként kellemesen liberálbolsizik kicsinyét. És kellemesen üli meg a spontán urigenitális szójárású szittyamagyar Bájer átizzadt székét. És mivel Karafiáth nem átallotta nevezett íróakadémiáját ( szrok be) kritizálni, akkormost spontán és jó fizetésért rókázza a Magyar Időkben. Ha szegény Einstein sejthette volna hogy az idő nem csak relatív de magyar is - pszííííí.
 10. 10
  Cyrano
  2018. július 15., 11:22
  rworse ? rworst
  Az új nőideál a Novák Katalin családügyi akárki, különösen, ha fidesz fülbevalóban pompázik.
  Nem szép, de cserében baromi buta. Viszont nyalni tud. Nagyon.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog