Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli, ha oltári nagyot hazudik, a lényeg, hogy kábítsa a népet

  • narancs.hu
  • 2017. december 23.

Narancsblog

Legalábbis azokat, akik hallgatnak rá.

A miniszterelnök és a fideszes politikusok is rendre bizonyítják, ők és az igazság nem elválaszthatatlan barátok. Megtanulták, hogy az utóbbi években különösebb következmények nélkül tagadhatják le a csillagokat is az égről. Azonban vannak olyan momentumaik, amelyek annyira bicskanyitogatóra sikerülnek, hogy nehéz elmenni mellettük szó nélkül. Ilyen volt Orbán Viktor pénteki produkciója a Kossuth Rádióban, ahol egy vele készült interjúban azt mondta:

„A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek.”

Orbán szerint senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll. A magyar miniszterelnök azt is elmondta, hogy nem lenne itt semmi gond, ha az EU-tól nem érkeznének a pénzek, „akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek lennénk”.

Nem igaz? A lényeg, hogy valaki elhiszi

Nem igaz? A lényeg, hogy valaki elhiszi

Fotó: MTI

Mivel a magyar kormányfő nem egy szenilis öregember, minden bizonnyal ő is tudja, hogy hatalmasat hazudott azért, hogy néhány percre ismét fontosnak érezze magát. És ebben a témában ezt már nem először nyilatkozta, tehát tudatos kommunikációs panelről van szó.

Csak a legfontosabbak azzal kapcsolatban, hogy kiknek a pénzére nem vagyunk rászorulva: 10 milliárd eurót (több mint 3 ezer milliárd forintot) kértünk kölcsön Oroszországtól, vagyis Vlagyimir Putyintól Paks 2 megépítésére. A konstrukció megéri, csak nem nekünk: a pénzt kamatostul vissza kell fizetni, de előtte abból egy csomót már eleve visszaforgatunk az orosz gazdaságba, hiszen nagyrészt az oroszokkal építtetünk. Ugyanezt eljátsszuk a kínaiakkal is, az ő, nagyjából 500 milliárd forint körüli kölcsönükből építünk nekik egy vasútvonalat. Ennyit arról, hogy Orbán szerint nem szorulunk rá más pénzére. És itt vannak az EU-s források, amelyhez annyit mindenképp érdemes hozzáfűzni, hogy csak az előző, 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 14 ezer milliárd forintnyi pénz áramlott a magyar gazdaságba Brüsszelből. És még így sem javult érdemben a magyar gazdaság versenyképessége, a munkaerő jelentős része pedig elvándorolt.

Ez jelenti Orbán Viktor szerint azt, hogy nem szorulunk más pénzére.

Figyelmébe ajánljuk