Vidnyánszky és a Nemzeti Színház is búcsúzik Törőcsik Maritól

  • narancs.hu
  • 2021.04.16 09:36

Nekrológ

"Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet" - írja.

A Nemzeti Színház oldalán búcsúztatja a színházigazgató, Vidnyánszky Attila a ma elhunyt színésznőt.

"Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. Amikor 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev „visszarendezte” az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek" - írja.

Vidnyánszky felidézi: Törőcsik Mari pályája lenyűgöző, százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. 

MEgemlékezik arról is, hogy a Körhinta 2015-ös színpadra állításakor Törőcsik Marit is bevonták az előadásba:

"Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség."

"Hálásak vagyunk Törőcsik Marinak sok-sok alakításért, megannyi derűs pillanatért, a szeretetért, a példaadásért, amivel az alkotói munka, a színház iránti alázatra tanított. Köszönet azért, hogy láthattuk, hogy vele dolgozhattunk, hogy hűséges volt a Nemzeti Színházhoz" - zárja Vidnyánszky.

"A magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk."

 

Neked ajánljuk