Azt pletykálják a külügyben, hogy Orbán hamarosan meneszti Szijjártót

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2014. nov. 19., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az amerikai profi diplomáciai beavatkozás már most oly mértékben billentette ki az orbáni világrendet a sarkaiból, ahogyan azt semmilyen magyar politikai erő nem lett volna képes. És folytatás várható.

A Külügyminisztérium, ez a valaha legnagyobb presztízsű közintézmény nemcsak az érdeklődés, de a közutálat tárgyává is vált, s ezen, valljuk meg, nem lehet csodálkozni. Mint cseppben a tenger, úgy tükröződnek az ottani esetekben mindazon anomáliák, korábban elképzelhetetlen abszurd fordulatok, amelyek az Orbán-rezsim mindennapjait is jellemzik.

Akár az is megtörténhet, amiről a benti munkatársak mesélnek: hogy Szijjártó Péter miniszter tulajdonképpen megbukott, s Orbán csak az alkalmat lesi, mikor tudná presztízsveszteség nélkül kivonni őt az első vonalból. Tartja magát az a feltételezés is, hogy a minisztériumot rövidesen – azaz hónapokon belül – ismét kettéválasztják, külkereskedelmi és a tulajdonképpeni külügyminisztériumra. Az előbbi élén meghagynák Szijjártót, hogy az eddigi, keleti vonalat vigye nagyobb hírverés nélkül, az utóbbi pedig visszakapná eredeti funkcióját. Ez a hír tökéletesen beleillik abba a forgatókönyvbe, amelytől pár napja hangos a sajtó, s amely „egészen biztosan” tudni véli, hogy Orbán felhagy az eddigi Nyugat-ellenes politikával, s visszatalál a transzatlanti szövetségbe – és mindeközben szembefordul Moszkvával.

false

 

Fotó: MTI

No persze, a megfagyott gyermek kiolvad, s éli boldog, új életét.

Nem csak arról van szó persze, hogy Orbán nem kezdhet bele valami teljesen újba azok után, hogy végigpróbálta mindennek az ellenkezőjét. Egy ilyen forgatókönyv egyáltalán nem szolgálná Orbán érdekeit. A következő egyszerű szillogizmus miatt:

1. Orbán mindenképp hatalmon akar maradni, garantálva nemcsak a számára előnyös politikai kereteket, hanem ezenfelül azokat a gazdasági feltételeket is, amelyek rendszere kiválasztottait a források egyedüli haszonélvezőivé tehetik.

2. Ez a cél nem valósítható meg a nyugati követelmények – átláthatóság, joguralom, demokrácia, politikai váltógazdaság – közepette.

3. Vagyis Orbán érdeke az, hogy megszabaduljon az őt korlátozó feltételektől, s olyan forrásokat találjon, amelyek – szemben a nyugatiakkal – nem kötik meg a kezét. Orbán érdeke tehát az, hogy elhagyja a nyugati politikai és gazdasági közösséget.

Talán ez még nem világos mindenki előtt, és sokan vannak, akik hiszik és remélik, hogy Orbán politikailag nem élne túl egy ilyen vállalkozást. Ez valószínűleg így is van. Ám az sem kétséges: Orbán reálisnak tartja, hogy van ereje mindezt keresztülvinni, és azt is, hogy politikailag túlélne egy efféle vállalkozást. Ezt támasztják alá a 2010 óta hozott intézkedések, s még inkább az, hogy 2014 után nemhogy csökkent volna a Fidesz első emberében az öngyilkos eltökéltség, hanem láthatóan megkétszereződött.

Aki átlátja ezt, azt mondja: rohanjon csak a vesztébe, magával csábítva azokat is, akik fuvolaszólamainak nem tudnak ellenállni. Ezen az állásponton van maga a külügy is, amelynek tagjai semmit sem tesznek, hanem inkább kivárnak. Az viszont tény: a külügyi apparátusban láthatóan megszűnt a lojalitás a Bem rakparti vezetés iránt. S ez úgy általában elmondható a kormánnyal kapcsolatban is. Beszédes kis példa: az egyik, mellesleg a Fideszhez igen közel álló nagykövet néhány hete hazajött, és be akart menni a Bem rakpartra, felkeresni feletteseit, a beléptető rendszer azonban nem engedte át. Kérdésére a biztonsági ember csak annyit mondott: „Ön a tiltólistán van. Egyedül nem kószálhat az épületben.”

Megérdemelte-e a Gyurcsányon kipróbált öreg gárda, hogy Orbán mostani parasztribilliója felfalja őket? Bizonyos értelemben, persze, megérdemelte. De nem jobban, mint mindenki más. Mint például mi, közemberek, akik az elejétől elleneztük Orbánt, de nem volt erőnk – és sokszor leginkább kedvünk – bekapcsolódni ebbe a küzdelembe. Az ellenállást ráadásul ők és mi – azaz mindannyian – most előzékenyen átadjuk a külföldnek. Nincs kétség afelől, hogy az amerikai profi diplomáciai beavatkozás már most oly mértékben billentette ki az orbáni világrendet a sarkaiból, ahogyan azt semmilyen magyar politikai erő nem lett volna képes. És, mint mondani szokás, folytatás várható. Washington újabb lépései prognosztizálhatóan napokon, de legalábbis heteken belül ismertté válhatnak. Például úgy, hogy újabb embereket tiltanak ki korrupció vádjával. Tálcán kínálja magát Lázár János (hódmezővásárhelyi viselt ügyek, trafikbotrány, a trafikellátó még csak most kibontakozó botránya); Seszták Miklós nemzetgazdasági miniszter, számos orosz és ukrán hátterű offshore-ügylet bonyolítója; Matolcsy György MNB-elnök, az egész korrupt rendszer kieszelője; néhány orbáni maffiafamília-tag. De sor kerülhet Szijjártóra is, hiszen haszonélvezője papája ismert kartellügyeinek – és így tovább.

A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2014. nov. 19., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Eeyore2
  2014. november 21., péntek 23:52
  Nem elég korruptnak lenni. Annak is kell látszani.

  (A fideszes 12 pontja)
 2. 13
  grrr
  2014. november 19., szerda 17:23
  Szijjártó miniszter marad csak egy másik minisztérium élén.

  https://www.youtube.com/watch?v=KAYYs-niFVA
 3. 12
  tiszapolgári
  2014. november 19., szerda 17:14
  Mars János: Ennyi hülyeséget Kati néni is össze tudna hordani, pedig ő csak a bejárónőnk.

  El tudom képzelni, milyen hangon szoktál vele beszélni. A vacsoramaradékot oda szoktad neki adni, vagy a kutyának adod?
 4. 11
  bögöbö
  2014. november 19., szerda 14:04
  Mars János: és neked nem szóltak a gazdáid, hogy Magyarország nem egyenlő az Orbán-kormánnyal? (Mellesleg a hecckampányt mint tudjuk, a Századvég (alias Napi Gazdaság) "robbantotta ki". Ciki.
 5. 10
  2014. november 19., szerda 13:16
  Ez a Pétörke évekig Orbán táskahordozójaként nem sok jártasságra tehetett szert a diplomáciában már csak azért sem mert az Orbán táskájában sem volt semmi érdemleges diplomata tudomány mivel Ő maga sem tudja azt ,hogy mi fán terem az. A kokikat és a sallerokat a korrupt NAV-osokra kell most már tartalékolni.
 6. 9
  Axxtro
  2014. november 19., szerda 12:30
  Nézzük csak ki beszél …

  Az a "DK", az egy valami?
 7. 8
  ilmarcipan
  2014. november 19., szerda 11:36
  bandika és jancsika kommenttársak bizonyára képzett újságírók, s csak azért olvassák a Mancsot, hogy csillogó tudásuk fényében fürdessék arcukat (muhaha)
  vagy büdösszájú trollok
  irány a kuruc és társai, ott még jutalomfalat is jár az ilyen hozzászólásokért, az akolmeleg pedig csak ráadás
  erről a "különválasztásról" hirtelen az jut eszembe: új hivatalok új mamelukok, új aktatologató unokatestvérek unokatestvéreinek unokatestvérei; horrorfizetésért, 13. és 14. havi jövedelemért, jövedelmen kívüli juttatásokért, évente többszöri jutalomosztásért, ingyen tablet, ingyen mobil, szolgálati gépkocsi - olcsóbb állam helyett vízfej, a választópolgárok 27%-ának felhatalmazásával(narancsosul "kétharmad, eh)
  szóval nem jól van ez így
  ceterum censeo Szijjártó tökéletesen alkalmatlan arra, hogy az én országomat képviselje, ha menesztik, nem sírok utána
 8. 7
  ferencke
  2014. november 19., szerda 11:19
  Mars János: Te talán olyan nagy író vagy? "Ha az objektivitás minimális látszatát akarod kelteni" - hát te nem kelted, az biztos. Ugyanis úriemberek körében valóban nem illik maffiázni, de azért a maffiózókat a nevükön nevezni nem túlzás. ON: a külügyben mindig is sokat pletykáltak a folyosón. Ezek a pletykák - mint általában a pletykák - kétfélék voltak mindig is. Az egyik féle bekövetkezett, a másik nem. Továbbá Szijjártó stílusa, fellépése annyira "unorthodox", hogy az már több jobboldali FIDESZ-rajongót is elgondolkodtat.
 9. 6
  KassaiSonka
  2014. november 19., szerda 11:16
  Úgy látszik grrr kollégának Ara-Kováccsal is volt valami csődbe fulladt liezonja, ezért indítja ellene kamuprofilos mocsokáradatát újra meg újra. A bankvonal most átmenetileg szüneteltetve van. Ara-kovács úrnak figyelmébe: ritka egy... példány az illető.
 10. 5
  Roland Mátyási
  2014. november 19., szerda 10:37
  Ez van, ha dzsangázás közben akarsz elemző cikket írni

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk