Ezentúl Habony Árpád kifutófiúja irányítja a Figyelőt

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. jan. 26., 19:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Schmidt Mária elkezdte az „intellektuális megújítást”. A lap vezető újságírója azonnal felmondott. Mi lesz most?

Az eddig tekintélyes üzleti hetilapként számon tartott Figyelőt mától háromtagú szerkesztőbizottság vezeti – olvasható a honlapjukon. „A szerkesztőbizottság elnöke Lánczi Tamás, tagjai L. Simon László és Tallai Gábor. A bizottság értékeli a lap piaci helyzetét, javaslatokat dolgoz ki a nyomtatott és online verzió intellektuális, szerkezeti és vizuális megújítására, valamint felel az átalakítás sikeres megvalósításáért” – olvasható a közleményben.

Schmidt és Lánczi a Századvég konferenciáján

Schmidt és Lánczi a Századvég konferenciáján

Fotó: MTI

Amikor Schmidt Mária cége megvette a lapot, a kormánypárti történész azt nyilatkozta az Origónak: „Elsősorban pénzügyi befektető vagyok a lapnál, és a most is meglévő magas szintű szakmai munka folytatását tűztem ki az egyik legfontosabb célomnak.” Ha valaki véletlenül hitt volna neki, annak gyorsan csalódnia kellett. A szerkesztőség autonómiáját ugyanis akkor is csorbítaná a föléje rendelt szerkesztőbizottság, ha abban csupa független médiaszakember ülne. De nem erről van szó: az új főnököknek közük nincs az újságíráshoz, ellenben egyikük a fideszes médiaguru Habony Árpád, másikuk a kormánypárt, a harmadik pedig a tulajdonos Schmidt Mária alkalmazottja.

Lánczi Tamás egyrészt a kormányzati agytröszt – és korrupciós központ – Századvég vezető elemzője, aki esténként a közmédiában magyarázza el a kormány álláspontját. A hirado.hu-n állandó blogja is van, amelyben rengeteg pénzért olyasmiket írogat, hogy „érthetetlen, hogy miért csinálják a hisztit” a Népszabadság bezárása ellen tüntetők. Másrészt ő Habony Árpád és Arthur Finkelstein közös londoni tanácsadó cégének igazgatója. 2015-ben a Figyelő megírta, hogy honnan lehet pénze Habony Árpádnak, tavaly pedig pont a külföldi tanácsadói munkájáról írtak. Cinizmus lenne azt firtatni, hogy a lap a jövőben közöl-e hasonló cikkeket.

L. Simon László fideszes képviselő mai nyilatkozatában sietett leszögezni, hogy „nem független lapot akarunk csinálni”. Kiderült, hogy szerinte ilyen nem is létezhet. A bizottság harmadik tagja Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója, Schmidt Mária állandó munkatársa, akit elsősorban a „Magyarország halszagú” címen elhíresült emlékdal körüli médiafelhajtásból ismerhet a művelt közönség.

A 444 tényként közölte, hogy a bejelentés hatására felmondott a Figyelő legismertebb újságírója, a pénz-piac rovat vezetője, Brückner Gergely. A főszerkesztő, Lambert Gábor egyelőre nem akart nyilatkozni arról, marad-e a lapnál.

Az elmúlt hat évben sokszor végignézhettük azt, ami most következik. A kormányzati szócsővé alakított és korrumpálódott médiacégeknél, a közmédiánál, az Origónál, a VS-nél, a Tv2-nél dolgozó kollégák mind azzal a kérdéssel szembesültek, hogy megtartják-e az állásukat ebben a lehetetlen helyzetben, vagy hallgatnak a szakmai lelkiismeretükre, és vállalják az egzisztenciális bizonytalanságot. De nincsenek könnyű helyzetben azok az újságírók sem, akik a kormánnyal szemben kritikus ATV-ben vagy a Puch László új médiaportfóliójához tartozó Népszavánál és Vasárnapi Híreknél dolgoznak. Sajtóhírek szerint ugyanis ezek a cégek is kénytelenek voltak megtalálni a modus vivendit az állampárttal, és annak bizony ára lesz. Többen fel is álltak mindkét helyen.

Akik veszik a bátorságot és a kalapjukat, sokat kockáztatnak, akár a hivatásuk feladását is, hiszen alig van már hely, ahová mehetnének. Épp ezért illeti őket tisztelet. De szolidárisnak kell lennünk azokkal is, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, viszont próbálnak egy rossz helyen jó cikkeket írni. Nem rájuk kell haragudnunk azért, hogy nincs jobb választásuk.

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. jan. 26., 19:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 14
  Tamás Nagy
  2017. január 28., szombat 00:10
  +Figyelő volt, nincs. Mostantól Félrenéző." Esetleg Világtalan...
 2. 13
  2017. január 27., péntek 11:43
  Hol nincsenek még ott ezek, mit nem loptak még el?
 3. 12
  2017. január 27., péntek 11:41
  Ennél a Lánczinál is kevés szervilisebb NER tagot tudnék mondani.
 4. 11
  rworse
  2017. január 27., péntek 11:31
  A kaptárról jut eszembe. Bibó meg forog a sírjában, a Bibó szakkollégiummal együtt, amelyből a nyilatkozatok szerint úszó VB-s szálláshelyet akarnak csinálni, és ez még csak a jobbik eset ahhoz képest, hogy netán a felújítás megáll a lerombolásánál.
 5. 10
  Világos
  2017. január 27., péntek 10:45
  Kedves érdeklődők. A személyek megjelenése arra ösztönöz, hogy eddig is
  megvoltunk Figyelő nélkül, ezentúl is megleszünk.
  A kaptárból "KIVÁLÓ" szereplők lettek biztos a szxiség eredménye.
 6. 9
  Cyrano
  2017. január 27., péntek 10:22
  szegedi789: ez nagyon jó. :XD


  Én csak egy dologra várok, amikor őt és a hasonszőrűeket lánczin vezetik
 7. 8
  John Sanders
  2017. január 27., péntek 05:30
  Hamarosan (Völkischer) Beobachter lesz a Figyelőből!
 8. 7
  szegedi789
  2017. január 26., csütörtök 23:41
  LáncziJunior Mokkában, tv2, echo és m1 " híradójában ", origótól ripostig " szakértőként " " szakért " + hírtévében és atvben " vitázik " balos " elemzőkkel " + habonyéknak üzleti ügyet intéz + kormánynak tanácsot ad, és egyéb századvéges ügyek + blogot ír + meglátja OV-ben az európai formátumú vezető államférfit + Id. Lánczi fia + remélem, hogy egy ilyen nagy tudású gondolkodó tudását megosztja ismeretre szomjúzó diákokkal is + és most már betévedhet a Figyelő szerkesztőségébe is ... mert a napi gazdaság - magyar idők is kész siker ... áááááááááááá
  Ez egy elég torz világ ... Abban azért reménykedek, hogy reggel a konyhámban nem kell LáncziJunorral találkoznom ... Ó, és elfelejtettem, hogy még a rádióban, köz- vagy bármiben is " szakért " ... LáncziJunior egy orwelli karakter a bénább eresztésből ...
 9. 6
  rworse
  2017. január 26., csütörtök 23:04
  Figyelő volt, nincs. Mostantól Félrenéző.
 10. 5
  szegedi789
  2017. január 26., csütörtök 21:27
  tiszapolgári

  És az milyen piszok nehéz lesz, hogy azok a " jó cikkek " fürkésző tekintetek mellett megjelenjenek ...
  Ezt nem ironikusan írom ...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk