Lehullott a lepel a Momentum programjáról

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. okt. 27., 00:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyszerre mond túl sokat és túl keveset.

A 2018-as választásra hirdetett már programot a DK, az Együtt és a Párbeszéd – Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt – is, de ezek közel sem keltettek akkora médiavisszhangot, mint a Momentum október 15-én bemutatott elképzelései. Az ügyes csomagoláson túl ennek nyilvánvaló oka az, hogy a Momentum a legfiatalabb pártként, és centrista, önmagát ideológiával meghatározni nem kívánó tömörülésként mindeddig homályban hagyta a választók előtt politikai arcélét. Ezt a homályt csak részben tudja eloszlatni az Indítsuk be Magyarországot! szlogen mögé helyezett szöveg. Tisztességes, figyelemre méltó munka a 364 oldalas, az élet majd’ minden területére kiterjedő program, mégis az az érzésem, hogy egyszerre mond túl sokat és túl keveset. (…) A többi ellenzéki pártprogrammal összevetve szembetűnő, hogy a Momentum nem közvetlenül a Fidesz-kormányzással szemben határozza meg magát, bár természetesen számtalan helyen bírálja a 2010 után kialakult állapotokat. Ez illeszkedik a párt kommunikációs irányvonalába: eddig sem tartotta fontosnak, hogy a kormány minden intézkedésére feltétlenül és azonnal reagáljon. Ehhez képest érdekes, hogy az alkotmányos visszarendeződésre még mindig ők kínálják a leginkább kidolgozott forgatókönyvet; és általában is az alkotmányossággal foglalkozó Szabad ország fejezetet tartom a legerősebbnek.

Nem újdonság, hogy az alaptörvény „aknamentesítése" után népszavazással megerősített új alkotmányt fogadnának el, és a köztársasági elnök közvetlen megválasztását sem egyedül javasolják az ellenzéki pártok közül. Az alkotmánybírósági reformra viszont egészen konkrét megoldást vázol a Momentum: a korhatár fideszes eltörlése miatt a helyükön maradt alkotmánybírákat elküldenék, a többiekről megerősítő szavazást tartana az Országgyűlés.

Teczár Szilárd publicisztikájának további érdekes részleteit e heti nyomtatott számunkban olvashatják.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. okt. 27., 00:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  galambocskám
  2017. október 27., péntek 07:30
  A múltkor valamelyik tag megjegyezte miszerint a vezetőség nem bírta a momentum identitását kellőképpen kommunikálni a társadalom irányába.

  Hát dehogynem! Vettük hogy a fegyőr egy fölfújt hólyag.
 2. 2
  Niki
  2017. október 27., péntek 10:07
  A bejutási küszöb környékén mért Momentum egyedül is kormányváltó erőnek tartja magát - legalábbis egy Jobbik, LMP és Momentummal közösen tartott vitaesten elhangzottak alapján.
  Irány a Fidesz négyötöd?

  https://youtu.be/WMeI8o94uEc?t=8m30s
 3. 3
  yoyo
  2017. október 27., péntek 13:50
  Teljesen mindegy, hogy a momentum programja korszakalkotó, (aligha), vagy egy szöveggenerátorral létrehozott, programnak látszó, értelmetlen betűtenger.

  A nagyon erős belépőt nem követte hasonló folytatás, nem sikerült elhitetni magukról, hogy tényleg át tudnak menni a falon, az 1-2 százalékos támogatottságból ez a program nem fogja őket a bejutási küszöb fölé emelni, nemhogy kormányra, vagyis tökmindegy mekkorákat álmodnak benne.

 4. 4
  Kovacs
  2017. október 27., péntek 14:18
  3: "...ez a program nem fogja őket a bejutási küszöb fölé emelni..."
  Remélhetőleg. Mert van ott éppen elég egyre mélyrepülőbb nemzeti jobboldal. (a macronos attitűd pedig kétperces bűvölet, Franciaországban is lassan ébredeznek... ott is sokáig fog tartani a "józanodás", ha egyáltalán...)
 5. 5
  yoyo
  2017. október 27., péntek 15:48
  Kovacs, az ember nem tesz mérlegre olyasmit, ami már szemre is súlytalan.
 6. 6
  Kovacs
  2017. október 27., péntek 16:16
  5: Ezek a cinikus bölcs bemondásaid...
 7. 7
  tiszapolgári
  2017. október 27., péntek 16:42
  Nem értem, hogyan lehet szemmel megmérni valamit, a szemgolyót már egy félkilós súly is kirántaná a szemgödörből.
 8. 8
  yoyo
  2017. október 27., péntek 17:01
  tiszapolgári, vannak edzettek, akik nemcsak mérni, verni is tudnak szemmel.
 9. 9
  tiszapolgári
  2017. október 27., péntek 17:35
  Igaz, van is egy ilyen mondás, hogy Más szemében a szálkát is meglátja, de a sajátjában a mérleget sem.
 10. 10
  rworse
  2017. október 27., péntek 17:51
  Lehet, hogy tiszapolgári szemét már kirántotta a helyéről valami súly, és ezért nem látja, hogy yoyo a tyúkszemre gondolt, amikor is a mérés a rálépés a tyúkszemre módszerrel történik. A tyúkszemmel verés pedig a thai box.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk