Levélszekrény(s)ajtó

publikálva
2002/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kinyitja az ember a sajtót, és olyan érzése támad, mintha nem is újságot lapozna, hanem átfutná a postáját. Pontosabban, a posta futna át rajta.

n

Ha csak lapzártánk napjának kézbesítési mutatóit nézzük, biztosra vehető, benne leszünk a következő Guinnessben. Mint levelező tagok.

2002. május 7., kedd:

Ágoston András nyílt levélben fordul Kovács Lászlóhoz. Laci te, hallod-e leendő külügyminiszter létedre, rontom-bontom, kilátásba helyezted, hogy a vajdasági magyar politikai elit a helyi szerb hatalomhoz simuló szárnyát (combját?, kicsit nehezen olvasható, zilált kézírás) kívánod előnyben részesíteni a nemzetivel szemben? Rosszallom ezt! Millió puszkó: Bandi.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának Polgári Szárnya (combja?, kicsit nehezen olvasható, zilált kézírás) nyílt levélben fordul Medgyessy Péterhez. Földi! A kormányalakítás után ne kezdeményezd a státustörvény és a hozzá kapcsolódó dokumentumok módosítását, inkább biztosítsd továbbra is az állami támogatást, lófő! Ölel: a Szárny - nevében kilenc aláíró.

A harmadik levél némileg kilóg a sorból. Postai terminológiával: a címzett ismeretlen. Legalábbis az Országos Sajtószolgálat közleményét leadó keddi napilapok számára. Tizenhat magyar értelmiségi, köztük Csoóri és Szokolai Sándorok, Nemeskürty István, nyílt levélben fordulÉ kihez is? Csak feltételezéseink lehetnek, de mert az episztola Duray Miklós tárgyában fogant, van kettő is.

1. A címzett Jozef Migas szlovák házelnök, aki hétfőn két parlamenti bizottságot is felkért arra, hogy nézzenek utána, Duray fellépése ("A Felvidék téged támogat, Viktor!") vajon minősíthető-e képviselői esküje súlyos megszegésének.

Ebben az esetben: Null koma Jozef!Duray Miklós gondjai valamennyi határon túli magyar közösséget gyötrik! (Egy ideje néhány határon belülit is - a szerk.) Bevetni magunkat az asszimiláció sodrába, kikényszeríteni egy nemzetet átfogó kezdeményező politikát, társadalmi degradálódáshoz, szülőföldelhagyáshoz vezetődni - ezek itt a gondok, barátocskám! Nem a Duray kortesbeszéde. A lángok ölelése legyen veled, Pepícek!

2. A címzett Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök, végtére is kifutófiúkkal nem levelezhet egyszerre tizenhat magyar értelmiségi.

Ebben az esetben: Kedves Mikulás! Egész évben jók voltunk, Mikinek se hozzál virgácsot, inkább ürítsd ránk a puttonyodat! Cipőnket kibokszoltuk, ott van az ablakban.

Ukrajnából nem jött levél. Nem is ment. Hogyhogy? a) Posta nincs, nem mernek írni márÉ b) Posta nincs, és századunk megyenÉ c) A postások még mindig a kopogtatócédulákkal kavarnak.

De nem is ez a levéláradat a lényeg. Ez csak szimpla hülyeség. Vagy talán nem az azt hinni, hogy efféle dolgok nyílt levelekben intézendők el?

A lényeg a mindhárom levélből egyként sütő mentalitás. Ahogy ma a magyarság egyes jól körülhatárolható köreiben elgondolják a kapcsolattartást. És ez a Fidesz "kisebbségi politikájának" egyenes következménye. Az oszd meg, és uralkodj velőtrázóan ostoba elvének következménye. Hogy úgy kell intézni a határon túli magyarság dolgát, hogy odamegyünk, és minden sültbolond radikálisnak teletömjük a zsebét pénzzel, hogy ezzel a voltaképpen csekély befektetéssel belpolitikai babérokat arassunk mint a magyarság egységének bajnokai.

Nos, a babért már - a választások óta - ismerjük. Ezekből a nyílt levelekből immár az is tisztán látszik, mi van a babér alatt. Az, amit nem szabad folytatni!

publikálva
2002/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk