Ókovács és Blaskó nyílt színen alázott meg egy egész társulatot, de ez senkit nem zavar

szerző
Urfi Péter
publikálva
2015. jún. 12., 17:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon létezhet az a pont, amikor a magyar színházi szakma azt mondja, hogy ebből elég volt? Vagy tényleg bármit meg lehet velük csinálni?

Vannak hülye nézők. Vannak bekiabálós nézők. A két halmaznak van metszete.

Mindazt a kellemetlenséget, amelyet a hülye bekiabálós nézők okozhatnak, a műszaknak, a társulatnak és a többi nézőnek kezelnie kell valahogy, meg kell találni az adekvát megoldást: tudomást sem venni róla, lepisszegni, vagy ha máshogy nem megy, kivezettetni a teremből. Előfordul az ilyen.

Az Újvidéki Színház Bánk bán-előadását is megzavarták agresszív és ostoba nézői bekiabálások, itt azonban minderre nem volt lehetőség. Ugyanis most maguk a rendezők, a hatalom birtokosai hőzöngtek a nézőtéren.

Ókovács: itt még a helyén maradt

Itt még a helyén maradt

Fotó: MTI

A Válasz.hu, az Origo és a Népszava tudósításából rekonstruálható, mi történt, mi csak a lényegre szorítkoznánk.

Az előadást interaktív jelenet zárta. „A játék lényege az volt, hogy a nézők akkor hagyják el a nézőteret, ha olyan kijelentést hallanak, amelynek valós bekövetkeztekor elhagynák Magyarországot. A 23 felvetés között volt olyan, hogy »650 forint lesz az euró«, de elhangzott még az is, hogy »embargó lenne Magyarország ellen«, »kilépnénk az unióból«, »NATO-bombázás lenne Magyarországon« vagy »félkatonai szervezetek tartanának etnikai tisztogatást az országban« stb.”

Egy idő után Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója „felállt, és kiabálni kezdett: kifejtette, hogy szerinte inkább arról kéne megkérdezni a közönséget, hogy valóban erről szól-e Katona József Bánk bán című drámája, szerinte ugyanis a darab nem ilyen problémákat boncolgat”.

Ezután „Szigethy Gábor színháztörténész az erkélyről közbeszólt, és dilettánsnak minősítette az előadást”.

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója pedig „az egész játék végén tette hozzá, hogy szereti a hazáját, és akkor, ha mindez bekövetkezne, akkor kell csak igazán itthon maradni, és leginkább mindig itthon kell maradni”.

*

Szigethy két éve a Teátrumi Társaság megbízásából a POSZT egyik válogatója volt, korábban a Nemzeti Színház igazgatóváltásának hazug színjátékában volt mellékszereplő. De nála érdekesebb a két másik úr.

A Vidnyánszky Attila elnökölte Magyar Teátrumi Társaság (MTT) a POSZT egyik szakmai tulajdonosa. Blaskó és Ókovács a Teátrumi Társaság tagszínházainak igazgatói, és egyben a POSZT szakmai zsűrijének tagjai – kétszeresen is hatalmi pozícióból beszéltek tehát.

Hagyjuk most, mennyire bántó Blaskó kijelentése mindazoknak, akik a délszláv népirtások elől menekülve elhagyni kényszerültek a hazájukat. Hagyjuk most, milyen szellemi kvalitásokat jelez Ókovács kiabálása, ti. hogy valaki azt gondolja, ő aztán tudja, mi a darab üzenete és a szerző mondanivalója – mindenki más meg hülye, és kussoljon. Ez legyen a nevezett urak problémája, meg azoké, akiknek velük kell együtt dolgozniuk.

Ami ennél sokkal égetőbb kérdés, hogy vajon mikor jön el az a pont, hogy a magyar színházak megunják a folyamatos megaláztatást, és otthagyják ezt a fesztivált, amelyet Vidnyánszky Attila elfoglalt, és a saját képére formált. Most a zsűri két tagja, két nyíltan kormánypárti hatalmasság zavarta meg az előadást. Mert nem tetszett nekik. Ha legközelebb feláll valaki a Teátrumi Társaság vezetői közül és fél óra után kiürítteti a termet, az már elég durva lesz? Vagy ha egy másik lángeszű rendező előre megmondja, hogyan kell értelmezni a klasszikus darabokat? Vagy csak kihúzat pár sort? És ha mindezekért senki nem kér bocsánatot, az elég felháborító lesz?

Vagy akkor is azt fogják mondogatni maguk elé a tisztelt művészek, hogy nekik a közönség a fontos és a szakmaiság?

szerző
Urfi Péter
publikálva
2015. jún. 12., 17:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  grrr
  2015. június 13., szombat 12:36
  A legközelebbi performance az lesz, hogy bejön a színpadra Rosencrantz és Guildenstern fideszes pólóban.

  De arra az előadásra elmegyek néhány kila paradicsom társaságában.
  Közel a színpadhoz. Jó közel.

  Veszem majd a paradicsomot, a saját lugasparadicsomomat nem herdálom el erre a célra. Azért kár lenne.
 2. 22
  grrr
  2015. június 13., szombat 12:41
  Ja és ráadásul beleírtak a darabba, illetőleg olyan szöveget mondtak ami nem volt benne.
  Na, ez már mindennek a teteje. Az eredeti darabot meghúzni, ez elő szokott fordulni, ez nem főbenjáró (bár a szerzőnek biztosan nem tetszene), de beleírni, vagy belemondani bármit.....

  Eddig csak az előadások között tombolt a hülyeség, most már előadások alatt is.
 3. 23
  blogtalan
  2015. június 13., szombat 14:55
  Hátha nem tudja mindenki, hogy erről a Bánk Bánról van szó?

  "Későbbi félreértések elkerülése végett ez eredetileg az a mű, amelyet egy Katona József szerzett. Az előadás rendhagyó módon kezdődik. Az Ottó szerepét játszó színész meztelenül beténfereg a színpadra, majd önkielégítést hajt végre mindenki szeme láttára, miközben Melinda nevét hajtogatja. A vágy indokolt, hiszen Katona darabjában is az első mondatok között szerepel „Még ma kell, hogy enyém legyen ő…” Vendég vagyok a színházban és gyáva, tehát maradok, bár ilyen helyzetben fel szoktam állni, hogy valamit lehajtsak a nagy hökkenetre. Így nem érhet meglepetésként, hogy Melinda is hasonló módon jelenik meg a színpadon, csak most nem a jobb, hanem a rendezői balon, intim simogatásokat végezve. Edzettebb nézők kitalálhatják, hogy lesz ebből még nő-nő szerelem is, és persze lesz tényleg. Ahogy az azonos neműek szerelme a férfialakok között is létrejön. Ugye mi sem természetesebb ennél egy olyan darabnál, ahol a szerző Katona József. És magamra vessek, tudtam, ki rendezte az előadást, ismerem a jelenlegi vajdasági színházi irányzatot, forradalmat vagy divatot vagy haláltáncot, ki hogyan nevezi..." (http://magyarhirlap.hu/cikk/17227/Ahol_csak_urugy_a_Bank_ban)
  Ki alázott meg kit?
 4. 24
  grrr
  2015. június 13., szombat 15:51
  Kedves blogtalan, nyugtass meg, ez csak egy hülyéskedés, nem ilyesmit adtak elő Pécsen.
  Még belegondolni is iszonyú....
 5. 25
  blogtalan
  2015. június 13., szombat 16:39
  Pozsgai is említést tesz az interaktív játékról:
  "Majd következik egy interaktív játék a közönséggel, olyasmi, amelyet még kamaszkori amatőr színpadi próbálkozásaimnál is szégyelltem volna elsütni."
  Ez a Bánk bán bizony az a Bánk bán!
 6. 26
  grrr
  2015. június 13., szombat 16:59
  Viccelsz, blogtalan!

  Az nem lehet, hogy Pécsen béimbolyog a színpadra Ottó és stb.
  Ez nem lehet, ez csak egy rossz álom.

  De hát abból sokkal nagyobb botrány lenne....
 7. 27
  grrr
  2015. június 13., szombat 17:03
  Őszintén remélem ha Ottó pucéran stb. amit említettél az még a Narancsnak is sok lenne.

  A liberáldoktrinerségnek is vannak határai!

  (Legalábbis remélem.)
 8. 28
  blogtalan
  2015. június 13., szombat 18:02
  Óriási tévedés azt állítani, hogy megzavarták az előadást, mármint a két nyíltan kormánypárti hatalmasság (kormánypártinak biztosan azok, de hogy hatalmasságok lennének…Ókovács azért az Operaház igazgatója, mert valakik így döntöttek, és bármikor lecserélhető, ha azok a valakik úgy döntenek, Blaskó Balázs pedig egy sehol sem jegyzett vidéki színház igazgatója).
  Az előadás véget ért, a színészek felsorakoztak a tapsrendhez. Ókovács és Blaskó a zsűri szerződtetett tagjaként végigülték az előadást, nem is tehettek mást. Majd ekkor indította el az egyik színész az interaktív „játékot”. Néhány kérdés után Ókovács felállt és megkérdezte, hogy ez az egész mennyire tartozik Katona József Bánk bánjához, majd kiment (Úrfi a cél érdekében már kiszínezi a történteket). Nem az előadást minősítette Ókovács, hanem az előadást követő közjátékot.
  Nyilván azért tette, hogy megfeleljen a hatalmon lévők egyre fogyatkozó és egyre hülyülő híveinek (Gy. úr). Úgy látszik nem csak a hívek hülyülnek, vagy csak a kánikula teszi…
 9. 29
  blogtalan
  2015. június 13., szombat 21:10
  Fenntartom...
 10. 30
  Cyrano
  2015. június 13., szombat 23:04
  Gyurica : "Vagyis le lettem hülyézve."
  Jó reggelt kívánok.
  1.) Nem először, csak eddig nem értette meg.
  2.) Nem utoljára, de vélem a megértéssel ezután is problémák lesznek.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk