Rengeteg pénz és még több korrupció szükséges ahhoz, hogy Budapest „sportfőváros” legyen

  • Haskó László
  • 2018. szeptember 30.

Publicisztika

Orbánnak már az álmai is korruptak.

Tarlós István, Budapest két cikluson át hivatalban lévő főpolgármestere nem az én emberem. Sem modora, sem politikai elvei és főként gyakorlata, nem teszi lehetővé, hogy azzá legyen. Ettől persze lehetett volna kitűnő főpolgármester, de az sem volt. Vezetése alatt a város lépésről lépésre züllött mind mélyebbre. Egyetlen problémát sem hárított el, viszont hetente keletkeztetett újakat. Működése során valójában egyetlen feladatra koncentrált: Orbán Viktor elképzeléseinek valóra váltására. Ez még akkor is hiba lett volna, ha az a bizonyos elképzelés szereti és ismeri Budapestet, de sajna, erről nincs szó. Miniszterelnökünk – szerencsétlenségünkre – mucsai elképzelések rabja. Az idomulást nem Tarlós kezdte, hanem Demszky a szocialista-szabad demokrata kormányok idején – az is hibának bizonyult. Beleegyezett a forráselosztás anomáliáiba is, ami ellen aztán az első Orbán-kormányzás idején küzdött is, persze eredménytelenül. Demszky, Medgyessy és Gyurcsány 2002-ben azt hitte, hogy Orbán nem térhet vissza, és a maradék Fidesszel meg lehet kísérelni valamiféle európai stílusú együttműködést. Nem változtattak az önkormányzati törvényeken.

Az ország 2010-ben mégis visszahullott Orbán kezébe, sajnos a fővárossal és a Budapest-törvénnyel együtt. Tarlósnak csak lazán be kellett ülnie a készbe. Aztán az történt, amit az elején már összefoglaltam. És könnyen lehet, hogy további éveken át folytatódni fog. Nem éppen apró jelek mutatnak arra, hogy Tarlósra csak a forma kedvéért van szükség. A főváros valódi irányítását végző agy(atlan)tröszt és hivatal már működik is. Orbán lelki szemeivel látott Budapestjének tervei készen állnak. S az ő ízlése is tönkre tudja tenni Budapestet, sajnos úgy látszik, van is kedve hozzá. Ráadásul oly mértéktelenül mentes minden kontrolltól, hogy ki is mondja: Budapestet „sportfővárossá” akarja átépíteni. És mi?  Mi nem akarjuk. Egyrészt mert jelen állapotában messze nem alkalmas rá.

Budapest csak jelentős anyagi ráfordítással, hosszú évek alatt tehető alkalmassá másod- és harmadosztályú világversenyek rendezésének megpályázásához.

Azt el kell ismernünk, hogy a pályázáshoz elvárt legfontosabb feltétel igencsak rendelkezésre áll, ami nem más, mint a korrupciós potenciál.

Alig van olyan európai ország, ahol a közpénzek kicsatornázásának és nyomtalan eltüntetésének gyakorlata és törvényi feltételei jobbak volnának. Ez természetesen csak rontja a város helyzetét, mert elnyerhetünk olyasmit is, amit nem tudunk megrendezni. A mi kis vezetőnket ez persze nem izgatná, az ő hűséges médiumai bármit eladnak, bárkinek. Kivéve természetesen minket, budapestieket. Mi majd szívhatunk, mint a torkos borz. Amit most szívunk, az kismiska a kecsegtető jövőhöz képest.

Tarlós István beleegyezésünk nélkül vállalta el Orbán Viktor ítélet-végrehajtójának szerepét. Korrekt ember lévén, nem is titkolja előlünk, hogy miért kéri a szavazatunkat. Valószínűleg nem fogja megkapni, csak az elvadult sport- és Orbán-rajongókét. De ne reménykedjünk, ha a becsapós trükk nem jön be, Orbán szőröstül-bőröstül államosítja a fővárost.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.