Hét nagyon népszerű cikk a magyarnarancs.hu 2017-es terméséből

  • narancs.hu
  • 2017. december 31.

Sport

Nem verseny ez, de akkor is.

Májusban légi felvételeken mutattuk be Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét: a felcsúti polgármester szépen kipofozta a bicskei tavat, hogy nyugodtan pihenhessen a 45 hektáros területen.

Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

Szépen kipofozta a felcsúti polgármester a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet. A helyiek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz. Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. Mindez azután történt, hogy a felcsúti polgármester érdekeltsége felvásárolta az akkorra csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft.-t.

Különösen népszerű volt – vagyis kiemelkedő látogatást generált – Berlinger Edina közgazdász cikke, ami arról szólt, mennyibe kerül és mennyit hozna az olimpia. Az írást, ami szerint egy budapesti olimpia megrendezése menthetetlen gazdasági katasztrófahelyzetbe sodorná az országot, a gyakorlattól eltérően már a megjelenés hetében online elérhetővé tettük a NOlimpia aláírásgyűjtés miatt.

A hazai pálya hátránya

Rohanjon aláírni, ha nem akarja, hogy még az unokája is adósrabszolga legyen. Ezen a héten – s csupán erre az alkalomra, egyetlen írás erejéig – változtatunk állandó publikációs gyakorlatunkon, s már a megjelenés hetében közzétesszük aktuális nyomtatott kiadásunk egyik legfontosabb cikkét. Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk szerint a 24.

Szintén sokan kattintottak az Ennyit kapott Sorostól Orbán és a Fidesz, mikor igazán kellett című cikkre (szerző: Keller-Alánt Ákos), ami valójában egy hosszabb cikk ajánlója. Az áll benne, hogy „Orbán Viktor az egyetem elvégzése után, 1988 áprilisától a Soros Alapítvány 680 ezer forintos (ma ez több mint 12 millió forint) támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett, és később is az alapítványra támaszkodott”. Az 1989 augusztus 26-án megjelent HVG a magyar politikai élet „enfant terrible”-jének nevezi Orbánt, aki a „Miből él?” kérdésre a következőt válaszolta: „»A Soros Alapítványtól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft.-től havonta 5–10 ezer forint szerkesztői honorárium.« Húszezer forint akkoriban nagy pénznek számított, mai értéken számolva ez meghaladja a 310 ezer forintot, ami minden bizonnyal óriási segítséget jelentett a pár hónapos Ráhelt nevelő, Szolnokon élő Lévai Anikónak és Orbán Viktornak.”

Ennyit kapott Sorostól Orbán és a Fidesz, mikor igazán kellett

Alighanem egyszerűbb volna fölsorolni azokat a fideszes vezetőket, akiket soha nem támogatott a Soros Alapítvány. Mások mellett Orbán Viktor, Kövér László, Áder János, Deutsch Tamás, Habony Árpád, Mikola István, Schmidt Mária, Szájer József és Lázár János személyesen is sokat profitáltak egykoron Soros alapítványaiból. Nézzük, pontosan mennyit is kaptak!

Az iskolakezdés előtt Gera Máron írt véleménycikket az oktatás helyzetéről. A publicisztika enyhén szólva nem penget optimista húrokat. Így végződik: „Hogy lesz-e az idei tanévben valami, ami olyan tiltakozást indíthat el az iskolákban és azokon kívül, mint amire 2016 elején volt példa, azt egyelőre lehetetlen megmondani. Lehet, hogy a tanárok és a diákok tűrnek továbbra is, nem szólnak, csak dolgoznak és próbálnak túlélni. De talán lesz egy mondat, egy kockásingezés, egy újabb tervezet, ami után megint nem fog számítani, ki mit tanít, ki melyik oldalon áll, ki kire szavazott, ki szeret buktatni és ki nem, csupán az lesz a fontos, hogy hagyjanak minket már tanítani. Úgy, ahogy mi akarunk. Addig viszont maradnak a trükkök, terjedhetnek az alternatívák, lehet beszélgetni a gyerekünkkel, szamizdatként terjeszteni a régi tankönyveket. A semminél ez is jobb.”

Megint a pedagógusokat szívatja a kormány: újabb rémes tanév vár a tanárokra és a diákokra

Közben a legfiatalabb generáció életét is megkeserítik. Augusztus vége van, jövő hét végén már a suliban ülnek a diákok, és kezdődik minden elölről. Az iskolák nagy részében persze a tanárok már most is bent vannak, tanmenetet írnak, óravázlatokat készítenek, adminisztrálnak, és ha csupán a kormányzati megnyilatkozásokat hallgatnák, azt hihetnék, nekik van a legjobb dolguk a világon, lassan már túl sokat is tesz értük a kormány.

Szintén népszerű volt Urfi Péter cikke, ami egy olvasónk által beküldött videóból indult ki. A videón az látszik, hogy két biztonsági őr a metrón megver egy férfit.

Videó: két biztonsági őr veri a férfit a kettes metrón

A többi utas a megtámadott ember segítségére sietett, hiába fenyegetőztek az őrök. A BKV is reagált.

A Narancs Kis-Magyarország rovatában jelent meg a riport, amiben Katus Eszter elkísér egy baranyai mozgóboltost a munkanapján. Márpedig ha valaki reális képet akar kapni, milyen az élet az ország legelhagyatottabb falvaiban, akkor a legjobb, ha így tesz.

Szívszorító Magyarország-élmény – Elkísértük egy napjára a baranyai mozgóboltost

Ha valaki reális képet akar kapni, milyen az élet az ország legelhagyatottabb falvaiban, akkor a legjobb, ha felpattan egy mozgóboltos furgonra. Mi megtettük. „Tizenkét éve járom a falvakat, viszek nekik mindent, amit csak tudok” – meséli P., aki kéri, ne írjuk le nevét a riportban. Elöl ülünk egymás mellett, én kérdezek, ő vezet.

Buli a VIP-ben: az a képgaléria (fotós: Németh Dániel) is a legnépszerűbb anyagok között volt, amin a NER aranyifjai láthatók, miközben a Szigeten mulatnak, például Tiborcz, Ráhel, Matolcsy Jr. és Rogánné.

Mulatnak a Szigeten a NER aranyifjai

Tiborcz, Ráhel, Matolcsy Jr., Rogánné, Tv2-főnökök – nagy buli volt tegnap a VIP-ben. A fotókat Németh Dániel készítette. 11 vilsi NYOMUL AZ ÚJ GENERÁCIÓ Nyomulj, vedd el a másét! Szerezz, élj jól és ne törődj semmivel! Lökd a vakot az árokba és vedd el a botját! (Úgy kell neki, mért nem vigyáz magára?)

Figyelmébe ajánljuk