Tudják, hol van Suhajda Szilárd, keresőcsapat indul érte

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Sport

Körülbelül 8780 méteren azonosították a magyar sportolót.

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, és péntek hajnalban el is indul érte egy keresőcsapat, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy még életben találják – olvasható a Mount Everestet megcélzó hegymászó Facebook-oldalának csütörtök esti bejegyzésében.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a sportoló alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, Suhajda Szilárd felesége elmondat:

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.”

Az expedíció március 23-án indult. Suhajda Szilárd célja az volt, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül érje el bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a sportember magyar idő szerint szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, azóta azonban nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk