Úgy tűnik, mégsem lesz szivárványszínű szerdán a müncheni stadion

  • narancs.hu
  • 2021. június 22.

Sport

Az UEFA nem ad rá engedélyt.

Az UEFA nem adott engedélyt, hogy a müncheni Allianz Aréna a szivárvány színeiben legyen kivilágítva, írja a 24.hu a Bild cikkét idézve.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a németek petíciót indítottak, hogy a szerdán tartandó Németország-Magyarország mérkőzésen szivárványos kivilágítást kapjon az aréna, ezzel is tiltakozva a múlt héten elfogadott homofób törvény ellen.

Markus Söder bajor kormányfő támogatta az ötletet, a politikus hétfőn egy másik ügyben tartott sajtótájékoztatót Berlinben, ahol kérdésre válaszolva elmondta, hogy "nagyon jó jelnek" tartaná a bajor tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az üzenetértékű díszkivilágítást támogatta Dieter Reiter müncheni polgármester is: mint az Index írja, Reiter levelet írt az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccs előtt a szivárvány színeivel világítsák ki a helyszínt, az Allianz Arénát. A polgármester nem csak támogatója, de egyben kezdeményezője is ötletnek: három társával –közöttük Aleksander Čeferin UEFA-elnökkel együtt indították a szivárványszínű stadionról szóló petíciót a change.org-on, melyet eddig közel százezren írtak alá.

A szivárványkampányra magyar oldalról Szijjártó Péter külügyminiszter reagált, hétfőn újságírói kérdésre azt mondta: "... rendkívüli károsnak tartom, amikor akárkik politikát össze akarnak keverni sporttal.  A világtörténelemben volt néhány ilyen kísérlet, azok nagyon rosszul sültek el." 

A Bild azt írja, az UEFA nem engedélyezte a szivárványos kivilágítást, döntésüket azzal indokolták, hogy minden stadion egységes színekben van kivilágítva és a szövetség az egység jegyében megtiltotta a németek ötletét. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk